ceas Raketa mecanism 2609.HA, carcasă black PVD, lunetă rally

Share

Ceasul Raketa din imagini este echipat cu un mecanism 2609.HA, considerat „calul de povară” al orologeriei sovietice, datorită robusteţei sale. Pe podul superior, deasupra roţii anker, este inscripţionat „SU” – Soviet Union. Ceasul are dimensiunile de 39×43 mm şi distanţa dintre anse de 18 mm. Mecanismul are 26,0 mm diametru şi 4,0 grosime. Ceasul are 17 rubine şi amortizoare duble antişoc – la balansier dar şi la roata ancorei ! Balansierul lis din Glucydur cu spirala plană din elinvar bate cu o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor în dublă spirală asigură, complet armat, o serioasă rezervă de mers de 46 de ore. Toate aceste caracteristici îl recomandă ca un ceas sovietic de calitate. Capacul spate din oţel este ştanţat cu seria 509120. Cadranul NOS este frumos texturat (vezi şi foto 7), cu indecşi orari supradimensionaţi. Carcasa este acoperită cu un fel de PVD negru (sau ceva similar, specific perioadei sovietice), iar bezelul este argintiu. Luneta are un design special, tip rally. Ceasul funcţionează la secundă şi este dotat cu o frumoasă brăţară din meshwire de oţel (vezi şi foto 6).

 

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legendă, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962, de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Fabrica a fost înfiinţată însă în octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase pentru necesităţile coroanei. Două sute de ani mai tîrziu, guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceza LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R36 şi T18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversia la noua industrie. Brandul Raketa a fost lansat în 1962. Fabrica a mai produs ceasuri şi sub mărcile Baltika, Leningrad, Mayak, Neva, Russia, Start sau Svet. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele sînt realizate în propriile capacităţi de producţie.

 

Ceasul are un aspect estetic deosebit şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu brăţara meshwire, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *