Precizia ceasurilor

Share

La ceasurile mecanice există două categorii de precizie: cele certificate Chronometer sau cele necertificate Chronometer.

Certificatul “Official Swiss Chronometer” este acordat de către un institut elveţian responsabil pentru certificarea mecanismelor şi se numeşte Controle Officiel Suisse des Chronometres, prescurtat COSC. Nici un ceas nu are dreptul să poarte sigla “Chronometer” atîta timp cît nu are acest certificat. Testele la care sînt supuse aceste ceasuri pentru a putea purta această siglă sunt destul de multe, şapte la număr, ceea ce e important de ştiut, este că standardul de precizie pentru ceasurile certificate COSC este de -4/+6 sec/24 h. La celelalte ceasuri moderne limitele maxime admise de producători în general sînt de -15 +20 sec/24h. Aşadar limitele rezonabile la care vă puteţi aştepta de la ceasuri de calitate, după o reparaţie corespunzătoare, sînt:

Rată eroare/ tip ceas Acceptabil Bun Foarte bun
Ceasuri vechi -/+60 sec/24h -/+ 20 sec/24h -/+5 sec/24
Ceasuri moderne necertificate -15/+20 sec/24h -/+ 10 sec/24h -/+3 sec/24h
Ceasuri moderne certificate -4/+6 sec/24h -/+3 sec/24h -/+1sec/24h

 

De la aceste date fac excepţie ceasurile ruseşti, pentru care pînă şi producătorul dă erori de -45/+120 sec/24h/. Datele din tabel sînt cu titlu informativ.

Daca ceasul se încadrează în valorile din coloana “Acceptabil”, înseamnă că se încadrează în limitele general acceptate de către producători şi ceasul nu poate fi considerat defect. După reparaţia unui ceas e bine să cereţi ceasornicarului o printare a ratei de eroare în cel puţin 2 poziţii ale ceasului, cu cadranul în sus, respectiv cu coroana în jos, majoritatea aparatelor de reglaj oferind această posibilitate.