Complicatele şi fascinantele mecanisme de ceas n-ar putea funcţiona la fel de bine, şi mai ales la fel de îndelungat, fără… rubine. Dar ce sînt aceste rubine (jewels), pe care unii nepricepuţi le confundă cu pietrele preţioase şi se aşteaptă ca ceasul sovietic banal moştenit de la vreun bunic să valoreze o adevărată avere (evident, cu cît mai iluzorie şi mai fără muncă obţinută, cu atît mai clamată) ?
Ei bine, rubinele (jewels) din interiorul mecanismelor orologere nu sînt pietre preţioase, ci doar nişte lagăre (cuzineţi) ale angrenajelor (pinioanelor). Aşa cum puteţi citi în Dicţionarul Orologer de pe www.ceasuridecolectie.ro, aceste rubine (sau chiar safire) SINTETICE, produse industrial în laborator prin aliajul dintre oxidul de aluminiu şi dioxidul de crom, perforate apoi şi şlefuite, sînt utilizate drept cuzineţi în orologerie deoarece reduc la minim fricţiunea asupra celorlalte piese ale mecanismului. Uzura acestor pietre sintetice dure este foarte mică, deci un pivot care se roteşte într-un lagăr din rubin va fi supus unei forţe de frecare foarte mici, ceea ce duce la o creştere considerabilă a preciziei şi a duratei de funcţionare a unui ceas. De altfel, au fost folosite pentru prima oară de orologerii britanici exact în scopurile descrise mai sus.
Rubinele sintetice nu se dilată aproape deloc. Nu sînt afectate de schimbările de temperatură, nu sînt atacate deloc de acizi şi nici nu conduc electricitatea. Rubinele sintetice sînt folosite în mecanismele de ceas din anul 1902. Prima utilizare a unor pietre preţioase în industria orologeră îi aparţine însă celebrului ceasornicar de origine franceză Pierre Debaufre, de al cărui nume se leagă două inovaţii care au revoluţionat industria ceasurilor: eşapamentul care-i poartă numele şi folosirea pietrelor preţioase (patent din anul 1704, alături de Nicolas Facio şi Iacov Debaufre). Ulterior, folosirea unor rubine sau safire SINTETICE a devenit mult mai ieftină, deci cei care au senzaţia că au moştenit vreo avere dacă au un ceas pe care scrie 17 rubine pot sta liniştiţi, demontate din lăcaşurile lor nu valorează nici măcar cît o masă la restaurant.