Schema-bloc a unui ceas mecanic. Roţile unui ceas, terminologia şi funcţionarea lor. Remontoarul, terminologia şi funcţionarea acestuia.

Share

Funcţionarea unui ceas mecanic cu armare manuală

Schema-bloc a unui ceas mecanic cu armare manuală

x01-schema bloc

Cele două feţe ale unui ceas mecanic simplu

Faţa roţilor

Această faţă o puteţi vedea dacă ceasul dumneavoastră are un capac cu geam transparent. Este faţa unde se găsesc principalele mecanisme care fac un ceas să funcţioneze.

x02-fata rotilor

Este compusă din punţi şi platouri între care se găsesc arcul, roţile principale, eşapamentul şi balansierul.

Terminologia roţilor

x03-terminologia rotilor

Funcţionarea

Cînd armaţi ceasul prin rotirea coroniţei, încărcaţi arcul motor cu energia vie transmisă de mîna dumneavoastră. Pe tija remontoarului x04-tija remontoar se află pinionul remontoarului x05-pinion culisant şi pinionul culisant. Acesta are gaura pătrată şi se poate mişca pe secţiunea pătrată a tijei. În timpul armării, pinionul culisant este cuplat cu pinionul remontoar de pîrghia basculantă – acţionată de un arculeţ. Cuplajul celor două pinioane este asigurat în sens unic de dantura cu dinţi înclinaţi tip “Breguet”. Pinionul remontoarului acţionează, prin roata coroniţei, roata arcului care este fixată pe capătul pătrat al arborelui (axului) arcului. Roata arcului este asigurată de un cliket cu arculeţ, care împiedică descărcarea necontrolată a arcului.

Arborele (axul) arcului x06-arborele arcului se roteşte liber în caseta arcului x07-caseta arcului. Arcul motor x08-arcul motor este fixat pe arbore printr-un cîrlig ce se află pe diametrul maxim al arborelui şi care agaţă gaura de la capătul interior al arcului, iar capătul exterior al arcului este fixat de caseta arcului x09-arcul motor.

În concluzie:
Cînd armaţi ceasul, arcul motor se înfăşoară pe arborele (axul) arcului pînă la maxim, acumulînd energie. În timpul funcţionării ceasului, arcul roteşte caseta arcului, care transmite forţa motoare la roţi. Această forţă ajunge la sistemul de eşapament (roata ancorei şi ancora), care o distribuie în mici impulsuri egale la balansier. Datorită acestor impulsuri balansierul îşi menţine oscilaţiile constante şi ceasornicul dumneavoastră funcţionează precis.

Faţa remontoarului

Faţa ceasului ce se găseşte sub cadran şi arătătoare. Pe acestă faţă se află mecanismul remontoar şi mecanismul arătătoarelor.

x09a-fata remontoarului

Terminologia remontoarului

x10-terminologia remontoarului

Funcţionarea remontoarului

Setarea la oră: cînd trageţi de tija remontoarului pentru a fixa la oră ceasul dumneavoastră, este mişcat şi trăgaciul, care are un capăt fixat în canalul circular de pe tijă. Mişcarea trăgaciului acţionează pîrghia basculantă, iar aceasta împinge pinionul culisant pe secţiunea pătrată a tijei. Astfel, pinionul culisant se va deplasa către centrul mecanismului şi va angrena cu un mic pinion median, iar acesta cu roata schimbătoare ce angrenează cu pinionul minutar şi roata orară, ultimile avînd fixate pe ele arătătoarele minutelor şi orelor. Trăgaciul menţine pe poziţie pinionul culisant datorită unui ştift ce intră în crestătura pîrghiei elastice de indexare şi astfel nu poate fi acţionat mecanismul de armare a arcului decît după apăsarea coroniţei şi revenirea pinionului culisant în angrenare cu pinionul remontoarului.

Preluare şi adaptare cu acordul implicit al d-lui Eric Cosandey (www.horlogerie-suise.com) şi acordul exclusiv al d-lui Aurel Vaisler (Vaisler Horology, www.vaisler-horology.com).

Comments

    1. Cu placere, incerc sa impartasesc si altora din experienta mea. Unii invata si se bucura ca si-au largit orizonturile, altii sint invidiosi (desi nu-mi dau seama de motive), altii copiaza pur si simplu si incep sa creada si ei ca sint inteligenti 😀 Pina la urma, toata munca de research nu e in zadar, daca exista oameni ca dumneavoastra. Multumesc.

  1. multumim de schema. am doua ceasuri vostok calibru 2209. dar pe unul scrie SU si pe celalat B. care este diferenta intre cele doua mecanisme.

    multumesc mult

    1. Mi-ati dat prea putine date ca sa va pot da un raspuns exact, dar daca pe cadranul celui cu mecanism „B” nu scrie Made in Rossia atunci e acelasi lucru, „B” inseamna „V” in limba rusa, adica initiala de la Vostok, iar „SU” inseamna Soviet Union. Posibil cel cu „V” sa fi fost fabricat dupa 1995, dar depinde.

  2. As dori sa cumpăr un arc vertical pentru un ceas cu clopot de sticla care se întoarce la 400 de zile. Găsesc sa cumpăr asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *