ceas Luch One-Hand, design Klaus Botta, mecanism 1801.1

Share

Acest ceas Luch One-Hand, în stare NOS, este o piesă atipică deoarece are… un singur indicator, şi este echipat cu un mecanism Luch 1801.1 avînd 15 rubine şi amortizoare antişoc Aera-Slava la balansier. Ceasul are diametrul de 40 mm şi distanţa între anse de 20 mm, iar mecanismul are dimensiunile 18×12 mm şi grosimea de 5,2 mm. Ancora este de tip swiss, cu palete din rubin, iar balansierul din glucydur lis are spirala plană, cu capăt reglabil, şi execută 21.600 de bătăi pe oră. Arcul motor în spirală dublă Cornu asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 36 de ore. Carcasa este cromată. Capacul este din inox, fixat prin presare, şi are seria 686 (sau 989, depinde de poziţie :D).

 

În 1986, celebrul designer industrial Klaus Botta (re)inventa principiul ciudat dar uimitor de simplu al ceasului cu un singur indicator, utilizat pînă pe la 1800 în unele ceasuri de turn din Europa. UNO, căci aşa se numea ceasul respectiv, a fost primul ceas de mînă din epoca modernă care avea un singur indicator. Uriaşul succes de care s-a bucurat a declanşat un val de modele one-hand ale altor manufacturi. Acest tip de ceas încurajează posesorii spre o abordare mai relaxată a timpului. Practic, au fost inventate pentru cei care decid singuri cum să-şi aranjeze timpul. Există două tipuri de ceasuri one-hand: cel care foloseşte principiul de 12 ore (vezi foto 4) şi cel pe principiul de 24 de ore (vezi foto 9). La primul model, indicatorul realizează o rotație completă la fiecare douăsprezece ore. Scara specială dezvoltată de Klaus Botta este împărțită în pași de cinci minute, ceea ce permite utilizatorului să citească timpul cu o precizie de cîteva minute. Totuși, aveți nevoie într-adevăr de ore exacte ca 3:03 pm sau 10:39 am în viața de zi cu zi ? N-ar fi suficient „după trei” sau „douăzeci de minute înainte de unsprezece” în marea majoritate a cazurilor ? Al doilea model permite purtătorului să vadă mult mai conștient trecerea timpului, deoarece prezintă întreaga zi dintr-o privire. Indicatorul unic face o rotație completă a cadranului la fiecare 24 de ore, imitînd astfel mișcarea de rotaţie a Pământului. Poziționarea arătătorului pe cadran corespunde cursului soarelui, așa cum se vede de pe Pămînt: dimineața, indicatorul apare deasupra orizontului artificial al ceasului, la amiază ajunge la zenit și seara se scufundă înapoi spre orizont. O linie delicată în dreptul orei 0 marchează trecerea de la o zi la alta. Imediat ce indicatorul traversează această linie, data sare înainte pentru a arăta o nouă zi. Ceea ce face însă ceasurile one-hand atît de fascinante este capacitatea lor de a prezenta ziua într-o formă grafică pe care purtătorul o va înțelege intuitiv.

 

Klaus Botta, născut în 1959 la Bamberg, a studiat mai întîi fizica la Universitatea din Bayreuth, apoi proiectare şi design industrial la Universitatea Offenbach. Încă de pe băncile facultăţii a finalizat proiecte pentru Opel, BMW sau Grundig. Botta este cel care a proiectat faimosul Solar 1, primul ceas de mînă solar de la Junghans. În 1989, Klaus Botta împreună cu Weller Manfred Brassler fondează compania Watch People, specializată în ceasuri one hand, din care mai tîrziu, în 2001, se va dezvolta mult mai celebra MeisterSinger, care produce şi astăzi ceasuri one hand foarte scumpe.

 

Fabrica de ceasuri Luch („rază”, în limba rusă) a fost fondată în 1953 în oraşul Minsk, fiind destinată producţiei ceasurilor de damă. Primele ceasuri au fost produse în decembrie 1955. Din 1964 a început şi exportul, cu mecanismul Luch 1300, care a fost cel mai mic mecanism produs vreodată în URSS, cît o moneda de 10 kopeici. În 1974, la expoziţia de la Leipzig, ceasul de damă cu armare automată cu mecanism Luch 1816 a primit medalia de aur. După destrămarea URSS, producţia a fost redusă foarte mult. În prezent, după o serie de reforme interne, Fabrica de Ceasuri „Luch” din Minsk (Belarus) are o producţie de înaltă calitate, fiind certificată ISO 9001 !

 

Ceasul arată foarte bine şi funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua tip NATO de prezentare, la preţul de 500 lei, sau cu o curea generică din piele, la preţul de 470 lei. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *