web counterweb counter

ceas Edox Bluebird automatic, mecanism AS 1783, geam cristal, brăţara originală

Acest ceas Edox Bluebird automatic, de damă, este echipat cu un mecanism AS 1783 în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi cu 21 de rubine), secundar central şi calendar, fabricat aproximativ în anii ’70. Mecanismul are diametrul de 19,4 mm şi înălţimea de 4,9 mm, iar ceasul are dimensiunile de 32×34 mm (cu tot cu coroniţă şi de la ansă la ansă). Distanţa între anse (lăţimea curelei) este de 15 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Kif-Ultraflex bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 38 de ore. Rotorul automatului este ştanţat cu logo-ul Edox, o clepsidră stilizată. Capacul spate, din oţel, este pe filet şi are gravat simbolul Edox şi seria 200342. Coroniţa este marcată cu logo-ul Edox (vezi foto 6). Cadranul cu numerale Breguet subliniază eleganţa acestui ceas aşezat într-o carcasă din oţel integral. Geamul este din cristal, în stare perfectă, fără nici o zgîrietură. Brăţara originală, din oţel de calitate, are clepsidra stilizată embosată pe închizătoare (vezi foto 8).

 

Edox este un brand independent aparţinînd companiei elveţiene ERA Watch Co Ltd şi fondat în anul 1884 de către Christian Ruefli-Flury (vezi foto 10), un ceasornicar foarte talentat care pune bazele companiei sale în Biel-Bienne, oraş elveţian renumit pentru inginerii ceasornicari. El denumeşte compania nou înfiinţată “EDOX”, care în greaca veche înseamnă “oră”. Clepsidra stilizată, ca logo al ceasurilor Edox, a fost adoptată în 1900 (vezi foto 11). Datorită calităţii ceasurilor produse, marca a avut un succes fulminant. După al 2-lea Război Mondial, Edox s-a concentrat pe producerea de ceasuri rezistente la apă. Astfel, în 1961 apare celebrul ceas „Delfin”, premiat la acea vreme ca fiind ceasul cu cea mai mare rezistenţă la apă. Edox şi-a extins prezenţa de “cronometror oficial” în lumea sportului, sponsorizînd chiar Jocurile Olimpice din Spania. În urmă cu exact 31 de ani, Victor Strambini a preluat de la ASUAG acţiunile companiei, aceasta devenind de atunci o afacere de familie. Tot în acelaşi an, 1983, compania se mută din Biel-Bienne în Les Genevez din cantonul Jura. În 1988 Edox este premiat de Guiness Book pentru cel mai subţire mecanism mecanic produs vreodată în lume ! Începînd din acel an Edox a început să creeze ceasuri unice, cunoscute pentru calităţile lor tehnice. Din 2007 Edox devine oficial şi exclusiv cronometror al Class One World Powerboat Championship – echivalentul Formulei 1 pe apă.

 

Ceasul face parte din colecţia personală, arată perfect şi funcţionează foarte bine. Se livrează împreună cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege şi o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!