ceas Vesna bărbătesc, rar, mecanism Zaria 2009 fabricaţie 1955-1956

Share

Acest ceas Vesna („primăvară”, în limba rusă, orig.), rar întîlnit astăzi, produs aproximativ în 1955-1956, este echipat cu un mecanism Zaria 2009 cu 17 rubine şi secundar central. Mecanismul are ştanţată seria 5293, foarte mică pentru acea perioadă, deci este cu atît mai valoros cu cît s-au produs relativ puţine exemplare. Ceasul are diametrul de 34 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are 20 mm diametru şi 4,75 mm înălţime. Balansierul lis din glucydur efectuează 21.600 de alternanţe pe oră, lucru ce îi conferă o bună precizie. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 40 de ore. Cadranul minimalist, cu indecşi şi indicatoare aurii, este în stare excelentă. Capacul spate, din oţel, este în stare perfectă. Carcasa are coroniţa originală. Un ceas rar, în perfectă stare.

 

Vesna („primăvară”, în limba rusă) era o marcă înregistrată celei de-a 3-a fabrici de ceasuri, Zaria, şi o raritate deoarece fabrica producea exclusiv ceasuri de damă, cele bărbăteşti fiind doar scurte experimente. Vesna a fost fabricat în Uniunea Sovietică, un produs al celei de-a Treia fabrici de ceasuri. În 1935, guvernul sovietic planifică producţia Celei de-a treia fabrici de ceasuri în orăşelul Penza-Oblast, situat la 625 km de Moscova, pe rîul Sura, cu scule aduse de la fabrica LIP din Franţa. Fabrica s-a numit la început „Frunze” şi a fost construită în locul fabricii de biciclete ZIF. Primele ceasuri de damă ruseşti. produse aici şi numite Zvezda, derivau din calibrul T18 pe care firma LIP l-a cedat către URSS, la fel ca şi calibrul K26 din care s-a dezvoltat brandul Pobeda. Din 1949 producţia a fost orientată exclusiv pe ceasuri de damă. Brandul deţine şi un inedit record mondial: în 1962 Zaria produce cel mai mic ceas cu secundar din lume ! Numele de „Zaria” a fost stabilit în 1963, în limba rusă înseamnînd „zori de zi”. În mitologia slavonă veche, Zaria era o zeiţă a frumuseţii, asociată cu răsăritul, sau dimineaţa. Tot fabrica din Penza a mai produs şi mărcile Aurora, Kometa, Zvezda şi Mechta.

 

Revizia a fost făcută recent, secundarul porneşte la prima rotire a remontoarului ! A fost demontat complet mecanismul, curăţate toate piesele, apoi remontat şi unsă fiecare piesă. Ceasul este într-o condiţie tehnică şi estetică deosebită şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *