ceas Slava model mai rar, mecanism 1601, cadran colorat, cu figuri geometrice

Share

Acest ceas Slava, de damă, un model mai rar întîlnit datorită cadranului decorat cu figuri geometrice colorate, este echipat cu un mecanism Slava 1601 cu 17 rubine, unul din cele mai reuşite la acestă categorie. Ceasul are dimensiunile de 23×29 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are dimensiunile 12,41×16,92 mm şi grosimea de 3,5 mm. Balansierul cu amortizoare Satelit, bate cu 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 36 de ore. Capacul spate, din inox, are ştanţată o serie foarte mică, 974, ceea ce înseamnă că a fost printre primele o mie de ceasuri fabricate din acest model. Carcasa este placată cu aur (marcaj între anse, la ora 6). Cadranul aparte asigură frumuseţea şi spectaculozitatea acestui model, fiind decorat cu figuri geometrice colorate (romb, pătrat, triunghi dreptunghic şi isoscel, paralelogram) dispuse în dreptul anumitor indici orari.

 

Slava („glorie” în limba rusă) este unul din brandurile binecunoscute în paleta ceasurilor sovietice şi ruseşti produse la a doua fabrică de ceasuri din Moscova (2 Moskovskaia Ciasovai Zavod). Aceasta a fost înfiinţată în 1924 prin fuziunea cîtorva ateliere de radiotelegrafie, electromecanice şi ceasornicari din Moscova. Prin 1930 era deja organizată o producţie de serie cu ceasuri deşteptătoare şi stradale electrice. În octombrie 1941 fabrica a fost evacuată la Cistopol şi productia orientată pentru nevoile de război. După victorie, fabrica a revenit la Moscova şi a fost produs exclusiv ceasuri civile. În 1958 se stabileşte numele brandului “Slava”. Fabrica a produs şi ceasuri cu sonerie mici, electro-mecanice şi ceasuri cu diapazon. Prin anii ’60 a fost pus la punct modelul de ceas de mînă pentru bărbaţi cu două arcuri şi calendar, iar prin anii ’70 aici s-a creat şi primul ceas cu quartz sovietic. De notat că şi ceasurile româneşti Orex au folosit pentru scurtă perioadă (’90–’92) mecanisme de Slava. Firma originală Slava a fost relansată în 2006 după preluarea sa de un particular şi produce ceasuri de înalt nivel calitativ.

 

Ceasul arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele”, „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *