ceas Bulova Accutron, mecanism cu diapazon Bulova 2313 tuning fork, fabricaţie 1977

Share

Acest ceas este echipat cu un mecanism tuning fork in house Bulova 2313 cu 13 rubine, secundar central şi dublu calendar (dată + zi) fabricat aproximativ în 1966 sau 1977. Ziua se schimbă la miezul nopţii, iar data este cu setare rapidă din remontoar (prin rotirea acestuia spre înapoi). Ceasul are dimensiunile de 40×39 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar diametrul mecanismului este de 23,5 mm şi înălţimea acestuia de 5,2 mm. Cadranul, cu o deosebită culoare albastru bleumarin-indigo, este în stare perfectă, semnat Bulova şi marcat „T Swiss Made T”, cu logo-ul Bulova care este chiar simbolul tuning fork. Indecşii orari şi indicatoarele albe sînt perfect lizibile pe fundalul albastru. Capacul spate, din oţel, este cu inel filetat şi este marcat atît la interios cît şi la exterior cu numele şi logo-ul companiei, precum şi cu seria 3-779166 la exterior şi 7608 la interior. Coroniţa originală este marcată cu logo-ul Bulova (vezi foto 5). Brăţara este de calitate, din meshwire de oţel (vezi foto 8), şi se potriveşte perfect cu ceasul. Este ceva extrem de interesant să auzi un bîzîit continuu şi melodios din interiorul ceasului (acest mecanism are un „bîzîit” aparte, deoarece nu rulează la 360 de Hertzi, ca celelalte mecanisme din aceeaşi familie, ci la 480 de Hertzi !) 😀

 

https://www.catawiki.com/l/9567043-bulova-accutron-2313-from-the-1970s

 

Diapazonul, sau tuning fork, cunoscut în mod obişnuit ca Accutron, este un concept inventat în anii ’50 de Max Hetzel, un angajat al Bulova, pentru echiparea ceasurilor cu acelaşi nume care a sporit faima şi renumele mondial al celebrei companii. Acurateţea acestui ceas era de 2 secunde pe zi şi era prima descoperire majoră în domeniul tehnologiei de fabricare a ceasurilor, din ultimii 300 de ani ! Această remarcabilă descoperire era un mecanism mecanic pus în mişcare de un diapazon de 360 de Hertzi. Practic, ceea ce a făcut Bulova a fost să îmbine un rezonator acustic lung de 25 mm sub forma unei furci vibrante ca sursă de rezonanţă / frecvenţă stabilă, cu o unitate electronică ce consta într-o pereche de bobine, o baterie şi cîţiva tranzistori. Vibraţiile diapazonului comandă un rotor ce împinge o micro-roată dinţată, dinte cu dinte. Această tehnologie avansată a fost utilizată şi în sateliţii NASA sau în instrumente spaţiale. Practic, impulsul electric transformat de tranzistor activează o bobină electromagnetică ce pune în stare de vibraţie un diapazon metalic. Mişcarea rezultată din vibraţii este apoi transferată, cu ajutorul unui fir foarte subţire numit „deget arătător”, într-un tren de roţi mecanic, în care cea mai mică roată are 300 de dinţi invizibili cu ochiul liber (vezi foto 10, imagine obţinută cu ajutorul unui microscop 200x). Acest tip de mecanism are o caracteristică specifică, şi anume „zumzetul” specific datorat vibraţiei auditive la 360 de Hertzi a diapazonului, astfel că întreaga familie de mecanisme bazate pe Accutron este poreclită „bîzîitoare”. Au fost cele mai precise mecanisme din lume timp de mai mult de un deceniu, fiind produse pînă în 1977, cînd mecanismele quartz fiabile şi ieftine au invadat piaţa. Merită menţionat faptul că prima utilizare a unui diapazon în orologerie a avut loc cu 100 de ani înainte de naşterea Accutron. În 1866, Louis Francois Clement Breguet (nepotul respectatului Abraham Louis Breguet) a patentat un ceas electric cu un eşapament ce rula la 100 Hz (vezi foto 9).

 

Prestigioasa istorie a celebrei mărci Bulova datează din 1875 şi începe cu un mic magazin de bijuterii deschis în Maiden Lane, New York, de către Joseph Bulova, un tînăr emigrant din regiunea cehă Boemia, în vîrstă de numai 23 de ani. În 1912 se inaugurează prima fabrică de ceasuri Bulova din Elveţia, situată în Bienne. În timpul celor două Războaie Mondiale, puteai rămîne pe linia de plutire doar datorită unei politici economice flexibile, aşa că Bulova a început să producă ceasuri pentru soldaţi. Aceasta a fost responsabilitatea lui Ardè Bulova, fiul fondatorului fabricii, care s-a alăturat afacerii tatălui său şi a moştenit imperiul orologer al lui Joseph Bulova după moartea acestuia în 1935. În 1923 compania perfectează un concept revoluţionar în industria de ceasuri, prin standardizarea totală a pieselor. Astfel, pentru prima dată în lume, fiecare piesă a unui ceas Bulova este interschimbabilă cu aceeaşi piesă din orice alt ceas Bulova. Acest lucru a schimbat total partea de service a industriei orologere. În Al 2-lea Război Mondial, firma colaborează cu Ministerul Apărării din SUA şi livrează echipamente (ceasuri militare, mecanisme diverse, echipamente pentru avioane, mecanisme de precizie pentru torpile şi focoase de bombe) către armata americană. După inventarea Accutron, Bulova devine curînd primul brand din lume care oferea o garanţie scrisă pentru o precizie de 1 minut pe lună ! Preşedintele Johnson declară oficial modelul Accutron drept ceasul oferit cadou înalţilor oaspeţi la Casa Albă ! Compania a sprijinit permanent proiectele riscante, cu unicul scop de a apărea pe prima pagină a ziarelor. Astfel, Bulova Watch Company a fost cea care a făcut prima reclamă radio din lume, în 1926, iar Ardè Bulova a oferit un premiu de 1.000 de dolari pilotului care reuşea să zboare singur, fără escală, peste Atlantic. Premierele au continuat cu producerea primelor ceasuri electrice în 1931 şi cu producerea primei reclame de televiziune din lume, în 1941. Tot Bulova a inventat, în 1960, ceasul cu foto-cronometru. În anii ’60 Bulova a fost implicată în cursa spaţială pentru desemnarea primului ceas care va aseleniza pe Lună. Rivalul lor pentru această adevărată aventură a fost Omega, care a şi cîştigat cursa deoarece Bulova n-a reuşit să garanteze 100% rezistenţa la praf. Bulova a devenit parte a corporaţiei Loews în 1979, iar în 2002 a decis să înceapă cucerirea pieţei europene de ceasuri şi şi-a mutat sediul central de la New York în orăşelul elveţian Frieburg. Bulova este astăzi una dintre cele mai puternice şi prestigioase firme în industria mondială de ceasuri.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare perfectă. Se livrează cu brăţara de prezentare din meshwire de oţel, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *