ceas Cristal Prima 21 (Mondia, Zenith), mecanism FEF 290, fabricaţie circa 1945-1949

Share

Acest ceas Cristal Prima 21 este echipat cu un mecanism rar FEF 290 cu 21 de rubine (raritatea constă în faptul că acest mecanism a fost fabricat de fapt numai în varianta cu 15 rubine, fiind modificat, îmbunătăţit şi marcat corespunzător de manufactura Cristal) şi secundar periferic, fabricat în anii ’40 (după forma podurilor, decupaje şi lipsa amortizoarelor la balansier). Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul superb, auriu, are diametrul de 23,3 mm şi înălţimea de 3,55 mm. Balansierul este prevăzut cu şuruburi de compensare şi efectuează 18.000 de oscilaţii, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers strategică de 50 de ore. Capacul spate, din inox, este pe filet şi are seria 1702. Cadranul este în stare perfectă, cu indecşi şi indicatoare aurii. Carcasa fabricată de fabrica patronată de văduva lui J. Soldano (cu sediul în Geneva încă din 1880) este placată cu aur (ştanţă pe capacul spate şi marcaj între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului).

 

Înregistrată prin anii ’40 de către fraţii Paul şi Robert Vermont (sau Vermot, potrivit altor surse), marca Cristal Watch era o parte dintr-un proiect mai amplu al fondatorilor, care aveau sedii şi capacităţi de producţie atît în Biel\ Bienne cît şi în Le Locle şi La-Chaux-de-Fonds, adică în cele mai importante centre orologere elveţiene. Proiectul respectiv se numea… Mondia, şi avea headquarter-ul în Le Locle. Într-adevăr, Paul Vermont a fost şi fondatorul Mondia, în 1935, marcă preluată ulterior şi asociată de atunci cu mult mai celebra Zenith (de altfel, în 1969 Zenith a devenit parte a unui holding înregistrat ca Mondia-Zenith-Movado !). Paul Vermont, ceasornicar cu înaltă calificare şi un dezvoltat simţ al afacerilor a proiectat primul său ceas în anul înfiinţării Mondia. Vocaţia sa pentru precizie, pasiunea pentru mecanica fină, grija pentru detalii, a permis companiei să adune mulţi clienţi într-o perioadă scurtă de timp şi a făcut ca ceasul proiectat în 1935 să devină primul dintr-un lung şir de modele de succes. Mondia SA\ Fabrique d’Horlogerie Paul Vermont & Co. SA au mai fabricat ceasuri şi sub brandurile (o selecţie aleatoare) Barolux, Award, Everday, Modulor, Palatino, Stellaris, Cristina, Mediator ş.a. Trebuie menţionat că a mai existat o marcă identică, înregistrată în 1952 în La-Chaux-de-Fonds de către Manufacture d’Horlogerie Schild & Cie. SA\ Graizeley Freres, firmă cu rădăcini în orologerie mergînd pînă înainte de 1900.

 

Ceasul face parte din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică de invidiat. Revizia a fost făcută recent. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, din piele neagră, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *