web counterweb counter

ceas Sekonda de buzunar, mecanism Raketa 2614.H, aspect excepţional, lanţul şi cutia originale

Acest ceas de buzunar Sekonda, un brand „de export” al fostei Uniuni Sovietice, este echipat cu un mecanism Raketa 2614.H cu 19 rubine, secundar central şi calendar. Ca o particularitate, data este cu setare rapidă prin tragerea repetată a coroniţei spre înapoi. O altă particularitate deosebită a acestui tip de mecanism este că are trei rubine suplimentare situate pe eboşa inferioară şi destinate reducerii uzurilor datorate frecării discului de calendar (vezi foto 8). Ceasul are diametrul de 45 mm, iar diametrul maşinăriei este de 26 mm şi grosimea de 4,5 mm. Balansierul tip lis prevăzut cu amortizoare Poljot-Kirova atît la balansier cît şi la roata ancorei, bate cu o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură o autonomie de 45 de ore. Ceasul este aproape NOS, are toate piesele originale, inclusiv remontoarul, în stare absolut perfectă. Carcasa este placată cu aur. Cadranul marcat USSR este în stare NOS, cu indecşi cifre romane.

 

Sekonda a fost una dintre mărcile „pentru export” din fosta Uniune Sovietică. Ceasurile fabricate sub acest brand erau echipate cu mecanisme produse în cinci dintre fabricile sovietice de ceasuri: Luch, Poljot, Slava, Wostok şi Raketa. S-au fabricat diverse modele de Sekonda, unele dintre ele adevărate bijuterii de mecanică fină aplicată. De fapt, şcoala sovietică de orologerie funcţiona pe baza a patru principii: simplitate, eficienţă, funcţionalitate şi rezistenţă. La mecanismele ruseşti, complicaţiile erau folosite pentru că era nevoie de ele, nu doar ca element de inovaţie sau „cine face primul lucruri mai interesante, mai scumpe şi mai inutile”, cum se întîmplă de multe ori, chiar şi astăzi, în industria elveţiană de ceasuri.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică extraordinară ! Se livrează împreună cu cutia originală şi lanţul original, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!