web counterweb counter

ceas Nicolet Watch, mecanism foarte rar Pronto 13400, fabricaţie circa 1946

Acest ceas Nicolet Watch dispune de un mecanism foarte rar întîlnit, un Pronto 13400 cu 17 rubine, armare manuală şi secundar periferic, unicul calibru lansat de Pronto, fabricat aproximativ în 1946. Ceasul are dimensiunile de 36×43 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 23,69 mm diametru. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Shock-Resist are o frecvenţă de 18.000 bph. Carcasa şi capacul spate, fabricate de Theodore Maeder, sînt în stare foarte bună, fiind placate cu 12 microni de aur (marcaj pe interiorul capacului spate, atît pentru placaj cît şi pentru fabricant). Cadranul este şi el bine păstrat, cu toate inscripţiile intacte. Capacul spate are ştanţată o serie foarte mică, 793, ceea ce înseamnă că ceasul a fost printre primele o mie de exemplare fabricate. Ceasul arată mult mai bine în realitate, fotografiile n-au reuşit să surprindă frumuseţea acestuia.

 

Nicolet Watch, Les Fils d’ Armand Nicolet S.A.R.L., companie de prestigiu înfiinţată la Tramelan, Elveţia, de către Armand Nicolet, a fost o manufactură de prestigiu a orologeriei elveţiene. Tramelan era o regiune unde s-au născut şi format mulţi artizani şi ceasornicari care fugeau de represiunea politică din Franţa secolului al 19-lea. Constant, Tramelan a devenit cu timpul unul dintre principalele centre ale orologeriei elveţiene. Încă din copilărie, Armand Nicolet îşi ajuta tatăl în fabricarea ceasurilor, pînă cînd acesta a observat talentul fiului său şi şi-a dat seama ca asta urma să facă pentru tot restul vieţii. După o ucenicie genială, la numai 20 de ani Armand Nicolet şi-a deschis propriul atelier unde fabrica ceasuri şi mecanisme. În 1902 el şi-a afirmat maturitatea tehnică prin producerea unui ceas de buzunar cu carcasă din aur roşu “guilloché”, cadran din email, funcţie cronograf single pusher, calendar complet, repetiţie la oră, la sfert şi la minut. Tot în acei ani, Armand Nicolet şi-a rafinat abilităţile tehnice prin studii importante asupra designului, studii care vor influenţa munca sa în viitor. Ceasurile sale, adevărate capodopere de frumuseţe pură, calitate şi precizie, se află încă la Muzeul Nicolet SA şi continuă să trezească interesul colecţionarilor. După moartea sa în 1939, „dinastia” a rămas pe mîinile fiului său, Willy, care a preluat conducerea întreprinderii de familie şi a dezvoltat-o, transformînd-o într-una din cele mai importante facilităţi de producţie din Tramelan. De-a lungul timpului firma a folosit pentru ceasurile sale mecanisme Unitas, ETA, Venus, Peseux şi altele. Astăzi, Armand Nicolet reprezintă una dintre firmele de prestigiu ale industriei orologere elveţiene, iar ceasurile produse de aceasta costă mii de euro bucata (între 2.500 şi 7.700 euro pentru modelele în oţel, potrivit managerului firmei, Rolando Braga, într-un interviu acordat în 2010 portalului Defining Luxury), fiind o firmă bine poziţionată în segmentul luxury.

 

Pronto Watch Co., sau Manufacture d’ Horlogerie Pronto a fost înfiinţată de Leon Maitre în 1890, ca fabrică de ceasuri cu head quarter-ul în Le Noirmont şi, din 1896, cu capacităţi de producţie şi în Langenthal. La acea dată numele companiei era încă Leon Maitre & Fils Co. Numele brandului Pronto a fost înregistrat doar în 1902. La început fabrica ceasuri cilindru şi ceasuri cu ancoră. Au produs şi înregistrat mai multe mărci: Chieftest, Orient Star, Polydate, Seaflag, Sprinter, Thinline, Tropic-Master etc. Au lansat un singur mecanism in house, denumit calibrul 13400, pe care l-au fabricat în puţine exemplare. Pronto Watch Co. \ L. Maitre & Fils SA a fost dizolvată în 7 decembrie 2000, marca fiind achiziţionată de Stelux Holdings International Ltd.

 

Ceasul face parte din colecţia personală şi este într-o condiţie estetică foarte bună. Funcţionează, dar recomandăm o revizie deoarece se mai opreşte. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături galbene. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!