web counterweb counter

ceas Regatta, capac decorat cu silueta unui tanc, mecanism FHF 96

Acest ceas Regatta este echipat cu un mecanism FHF 96 (“Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA”) cu 17 rubine şi secundar central, fabricat în anii ’70. Diametrul mecanismului este de 25,6 mm, iar grosimea acestuia de 4,5 mm. Ceasul are dimensiunile de 33×38 mm şi distanţa între anse de 17 mm. Balansierul lis cu amortizoare Incabloc efectuează 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o serioasă rezervă de putere de 48 de ore. Carcasa, remontoarul şi geamul sînt cele originale, în stare foarte bună. Cadranul cu cifre romane este inscripţionat „T Swiss Made T” la ora 6. Capacul spate pe filet, din inox, este decorat cu silueta unui tanc de luptă (vezi foto 5) şi gravat cu numărul de serie 8150-4. Indicatoarele sînt fosforescente (vezi foto 8). Dde altfel, pe lîngă faptul că certifică provenienţa elveţiană, indicaţia „T Swiss Made T” de pe cadran mai arată şi că acesta conţine o anumită cantitate de tritiu ce emite mai puţin de 227 MBq (megabecquerel, unitate de măsură a radioactivităţii denumită astfel după Henri Becquerel, cel care în 1903 a luat Premiul Nobel alături de Marie Curie, pentru cercetări în domeniul radioactivităţii).

 

Regatta este o marcă a manufacturii elveţiene Numa Jeannin (Numa Watch SA \ Les Fils de Numa Jeannin înregistrată în Fleurier \ Tramelan). Istoria companiei începe în 1836, la naşterea lui Paul Jeannin Bourquin într-o familie de ţărani din Fleurier, un mic orăşel patriarhal din valea Jura. Pentru a uşura povara familiei sale, în 1850 el se angajează, la numai 14 ani, ucenic la un magazin de ceasuri din Geneva. Mulţumită iscusinţei şi hărniciei sale el şi-a însuşit toate abilităţile meseriei în numai patru ani şi a dezvoltat un puternic interes în fabricarea ceasurilor. Ucenicia avea sa fie însă foarte dură. În 1854, Paul Jeannin Bourquin începe să lucreze într-un atelier de fabricat ceasuri, concentrîndu-se pe tehnica confecţionării de piese şi procedura ansamblării unui ceas. Ucenicul a devenit curînd un ceasornicar excelent. Chiar şi cei mai mofturoşi clienţi erau recunoscători pentru ceasurile făcute de el. După un efort de trei ani, Paul Jeannin Bourquin se bucura în Elveţia de o înaltă reputaţie în fabricarea ceasurilor. În 1860 ceasornicarul nostru termina în cele din urmă primul ceas proiectat în întregime de el şi, bucuros, l-a numit Numa Jeannin – numele fiului său. Treizeci şi patru de ani mai tîrziu, în 1894, fiul său fondează Numa Jeannin Co. Ltd, iar în 1906 întemeiază în Fleurier o fabrică de ceasuri numită Numa Jeannin şi înregistrează oficial marca Olma. Ceasurile Numa Jeannin aveau preţuri stabilite în categoria high level a pieţei, erau confecţionate din aur şi echipate cu mecanisme complicate. Compania producea însă şi ceasuri mai accesibile populaţiei, sub alte mărci, printre care şi Regatta.

 

Ceasul provine din colecţia personală, este în stare perfectă şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade.Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!