web counterweb counter

ceas Raketa TV dial, mecanism 2609.HA

Acest ceas Raketa, numit şi TV după formă, este echipat cu un mecanism 2609.HA cu 17 rubine şi secundar central, considerat „calul de povară” al orologeriei sovietice, datorită robusteţei sale. Ceasul are dimensiuni de 37×42 mm şi distanţa dintre anse de 18 mm. Mecanismul are 26,0 mm diametru şi 4,0 mm grosime, amortizoare antishok duble, la balansier dar şi la roata ancorei (vezi foto 4). Balansierul este lis, din Glucydur, iar spirala plană este confecţionată din elinvar, cu o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul în dublă spirală Cornu asigură, complet armat, o rezervă de mers de 46 de ore. Toate aceste caracteristici îl recomandă ca un ceas sovietic de calitate. Ca o particularitate, la acest model indecşii orar sînt embosaţi, nu aplicaţi, lucru care probabil a crescut costurile de fabricaţie, la vremea respectivă.

 

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legendă. Brandul a fost lansat în 1962, de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Fabrica a fost înfiinţată însă în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase pentru necesităţile coroanei. În 1927, guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri, iar fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversia la noua industrie. Iniţial, ceasul Raketa a fost produs cu mecanismul adaptat R36 cu care a început în 1945 producţia brandului Pobeda. Apoi inginerii sovietici au modificat şi dezvoltat mai multe tipuri de mecanisme Raketa. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele sînt realizate în propriile capacităţi de producţie ! De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului.

 

Ceasul arată şi funcţionează bine. Revizia completă a fost efectuată în iunie 2015 la Vaisler Horology, ceasul fiind demontat complet, curăţat şi uns cu ulei Moebius. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături albe, şi cu buletinul de revizie semnat de ceasornicar. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply