web counterweb counter

ceas E. Marin, mecanism automatic AS 2066 (rezervat dl. M.P. !)

Acest ceas E. Marin, fabricat în Leganés (Spania), este echipat cu un mecanism elveţian automatic Anton Schild AS 2066 în varianta cu 25 de rubine (a fost fabricat şi în variante cu 17 sau 21 de rubine), secundar central şi dublu calendar de dată + zi, ambele cu setare rapidă, fabricat în 1971 sau 1972. De altfel, acest tip de mecanism a fost produs numai între 1969-1978. Remontoarul funcţionează ingenios: cînd este tras în poziţia 1, daca îl învîrţi în sensul acelor de ceasornic setează rapid ziua şi data, iar dacă îl învîrţi în sens invers acelor de ceasornic setează rapid doar data. Ziua săptămînii este în două limbi de circulaţie internaţională, spaniolă şi engleză. Ceasul are dimensiunile de 41×37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi grosimea de 5,95 mm. Balansierul tip lis efectuează 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor din elynvar cu spirală dublă Cornú asigură o rezervă de mers de 46 de ore. Rubinele de pe platoul automatului sînt chatonate. Carcasa este din oţel, iar capacul spate, tot din oţel, are garnitura originală din cauciuc şi seria 2478W3 gravată. Cadranul are o frumoasă culoare verde în ape, cu indecşi în relief, aplicaţi, şi indicatoare orare luminoase, cu fosforul în stare foarte bună. Un ceas ce constituie un cadou foarte potrivit pentru Elena Marin, Emil Marin sau altă combinaţie de nume ce include numele de familie Marin sau E. Marin ! :D

 

E. Marin este nu o manufactură de ceasuri, cum s-ar putea crede, ci unul dintre cele mai vechi ateliere de bijuterie şi diamante din oraşul spaniol Leganés (aflat în zona metropolitană Madrid), cunoscut pentru viaţa culturală şi artistică. Este singurul oraş din lume care are o stradă numită AC/DC, în onoarea celebrei trupe de rock. Ceasul a fost fabricat în Elveţia (lucru atestat şi de inscripţia de pe capacul spate şi marcajul „T Swiss Made T” de la ora 6), probabil o comandă specială pentru firma respectivă.

 

AS (Anton Schild) este una dintre cele mai vechi firme de producţie a mecanismelor de ceas din Elveţia. A fost înfiinţată în 1852 în Grenchen de doi pasionaţi, Anton Schild şi Joseph Girard, sub numele de “Girard Freres & Harry” şi restructurată de Urs Schild în 1856 sub numele “Dr.Girard & Schild”. Fabrica s-a extins an de an, iar în 1906 s-a format societatea în comandită “Eterna Werke, Brothers Schild & Co”. În 1932 compania este împărţită în două companii cotate separat la bursă: “Eterna SA” care produce ceasuri de precizie şi “ETA SA” specializată numai pe producţia de piese şi calibre.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată bine şi funcţionează la secundă. Revizia a fost recent efectuată. Piesa se livrează cu tot cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply