ceas Raketa model foarte rar, cadran Caution Contact Gaigher, mecanism 2609.HA

Share

Acest ceas Raketa Caution Contact Gaigher este un model foarte rar, avînd un cadran unic, fabricat aproximativ între 1970 şi 1979. Este echipat cu un mecanism 2609.HA cu 17 rubine şi secundar central, considerat „calul de povară” al orologeriei sovietice, datorită robusteţei sale. Ceasul are dimensiunile de 41×41 mm şi distanţa dintre anse de 18 mm, iar mecanismul marcat SU (Soviet Union) are 26 mm diametru şi 4 mm grosime. Ca o particularitate, acest mecanism are amortizoare antishok atît la balansier cît şi la roata ancorei ! Balansierul este lis, cu amortizoare Poljot-Kirova, iar spirala are o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul asigură o rezervă de mers strategică de 46 de ore. Carcasa şi remontoarul sînt în stare perfectă, la fel ca şi capacul spate, din oţel, cu seria 252946. Acest model de ceas se vinde cu sume considerabile, la licitaţii internaţionale, fiind foarte rar şi apreciat de colecţionari (vezi şi foto 7).

 

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legendă, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962, de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Ca o ironie, în anii războiului rece marca era percepută negativ în vest, datorită asocierii numelui cu rachetele militare balistice R-16 din programul de înarmare sovietic. Fabrica a fost înfiinţată însă în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase pentru necesităţile coroanei. Aici s-au şlefuit diamante pentru celebrele ouă „Fabergé”, cît şi pentru multe bijuterii aflate azi în muzee ca Ermitaj sau Luvru. În 1927, guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceza LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R36 şi T18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Bineînţeles că fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversia la noua industrie. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Iniţial, ceasul Raketa a fost produs cu mecanismul adaptat R36 cu care a început în 1945 producţia brandului Pobeda („victorie”). Apoi inginerii sovietici au modificat şi dezvoltat mai multe tipuri de mecanisme. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele sînt realizate în propriile capacităţi de producţie.

 

Ceasul face parte din colecţia personală, arată şi funcţionează perfect. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Puteţi comanda şi o curea din piele, 100% handmade, din piele de struţ, şarpe sau viţel (la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *