ceas Raketa, mecanism rar 2609 A cu 21 de rubine, fabricaţie 1960

Share

Acest ceas Raketa este un model rar, echipat cu un mecanism 2609 A cu 21 rubine şi secundar central. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa dintre anse de 18 mm, iar mecanismul marcat cu sigla Raketa are 26 mm diametru şi 4,5 mm înălţime. Ca o particularitate, acest mecanism are TREI amortizoare antişoc: la balansier, dar şi la roata ancorei şi la roata secundar ! Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare şi spirală Breguet se roteşte cu o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul asigură o rezervă de mers de 38 de ore. La acest mecanism există o serie de particularităţi care diferă de la variantă la variantă: braţul regulatorului scurt sau lung (la mecanismul de faţă – scurt), unul sau două şuruburi la roata coroniţei, amortizoare Incabloc sau Poljot-Kirova, balansier prevăzut cu 8 sau 16 şuruburi de compensare (la mecanismul de faţă – 16). Carcasa placată cu 20 de microni de aur (marcaj între anse, la ora 6) şi remontoarul sînt în stare bună, la fel ca şi capacul spate, din oţel. Cadranul negru este evidenţiat de indecşii orari şi indicatoarele aurii. Un model mai rar întîlnit datorită mecanismului cu 21 de rubine, precursor al celebrului şi extrem de rar întîlnitului astăzi Raketa 2209 cu 23 de rubine.

 

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legenda, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962 de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic, efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Ironic însă, în anii războiului rece marca era percepută negativ în vest, datorită asocierii numelui cu rachetele militare balistice R-16 din programul de înarmare sovietic. Fabrica a fost înfiinţată pentru prima dată în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase şi semi pentru necesităţile coroanei. Aici s-au şlefuit pietre pentru celebrele „ouă Faberge” cît şi pentru multe bijuterii aflate în muzee ca Ermitaj sau Luvru. În 1927 guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceză LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R 36 şi T 18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Bineînţeles că fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversie la noua industrie. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Iniţial, ceasul Raketa a fost produs cu mecanismul adaptat R 36, apoi inginerii sovietici au modificat şi dezvoltat mai multe tipuri de mecanisme. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele în propriile capacităţi de producţie !

 

Ceasul provine din colecţia personală, fiind într-o foarte bună stare tehnică şi estetică. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături albastre, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *