ceas Pobeda Kirova, mecanism 2601 (32yH) fabricat în trimestrul doi al anului 1953

Share

Acest ceas Pobeda, produs la începuturile industriei ruseşti de ceasuri la fabrica din Petrodvorets, este echipat cu un calibru 2601 cu 15 rubine şi secundar periferic, produs în trimestrul II din 1953 (ştanţă pe mecanism). Ceasul are diametrul de 32 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are diametrul de 26 mm şi o grosime de 3,9 mm. Balansierul cu şuruburi de compensare efectuează 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor din elynvar asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 37 de ore. Mecanismul are seria 17262 ştanţată pe platoul de la roata de armare, iar roata de la caseta arcului este inscripţionată cu numele mărcii şi trei stele. Toate componentele sînt cele originale !

 

Pobeda este primul ceas sovietic fabricat în producţie de serie după cel ce-al doilea Război Mondial. Devenit aproape o legendă, acest ceas are rădăcinile încă din 1927, cînd guvernul sovietic a decis să dezvolte industria de ceasuri şi mecanică fină. Istoria Pobeda a început în 1928, cand Rusia a cumpărat companiile americane Dueber Hampton Watch & Co. şi Ansonia Clock Company, mutînd liniile de producţie în Rusia. În paralel, firma franceză Lip SA d’Horlogerie livrează în cantităţi mari mecanisme, componente şi indicatoare. Timp de mai mulţi ani componente originale Lip au fost asamblate în fabricile ruseşti de lîngă Moscova (la Penza) sub supravegherea inginerilor şi tehnicienilor Lip, instruind cu această ocazie şi inginerii ruşi. În 1945, imediat după terminarea războiului, a început producţia la Fabrica de Ceasuri nr. 1 din Moscova. Denumirea “Pobeda ” („victorie” în limba rusă) a fost stabilită de însuşi Iosif Visarionovici Stalin, în cinstea victoriei sovietice. Ulterior, producţia acestui mecanism a fost cedată şi altor fabrici din Rusia şi a fost baza pe care inginerii sovietici au dezvoltat alte mecanisme.

 

Ceasul arată excelent şi funcţionează foarte bine. Revizia a fost făcută în septembrie 2015 la Vaisler Horology. Provine din colecţia personală şi se livrează cu cureaua de prezentare şi buletinul de revizie. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, rechin, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *