ceas Molnia aniversar, motive religioase (2000 de ani de creştinism), mecanism 3602, capace decorate cu naşterea şi înălţarea lui Iisus Hristos (rezervat dl. C.M. !)

Share

Acest ceas de buzunar Molnia, rar model aniversar la împlinirea a 2000 de ani de creştinism, este echipat cu un mecanism open face 3602 cu 18 rubine şi secundar periferic (acest tip de mecanism a fost realizat şi în varianta cu 15 rubine), produs la fabrica din Tscheljabinsk. De fapt, calibrele ruseşti au fost mereu introduse cu nume frumoase („vis”, „primăvară”, „fulger”, „victorie” etc.) iar mai tîrziu au căpătat coduri numerice interpretate astăzi eronat ca denumirea calibrului. Astfel, prima pereche de cifre indică diametrul în milimetri (în acest caz 36 mm) iar al doilea principalele caracteristici, de exemplu 02 pentru armare manuală şi secundar periferic dar fără amortizoare, sau 03 pentru aceleaşi caracteristici dar cu dispozitiv antişoc. În timp ce alte mecanisme sovietice au sufixe cum ar fi 1, 2 sau H, 2H (pentru cele îmbunătăţite şi cu complicaţii suplimentare), denumirea pentru acest lung şir de mecanisme a rămas 3602 chiar dacă s-au făcut mai multe modificări. Nici variantele mai vechi, de 3,5 mm sau cele mai noi, de 4,65 mm, nu au fost denumite diferit, deşi ele aproape că nu au părţi comune. Şi modul de inscripţionare al brandului Molnia s-a schimbat de-a lungul timpului. La început a fost un nume de calibru, care era însă scris şi pe variantele mai vechi produse la a 2-a Fabrică de Ceasuri (marca Slava), în consecinţă aceste variante sînt ocazional numite Slava 3602. Atunci cînd producţia a fost transferată la fabrica din Tscheljabinsk denumirea a rămas, dar a fost prelungită cu „3602”. Molnia însăşi a devenit un nume pentru ceasurile cu aceste mecanisme. Diametrul ceasului prezentat aici este de 50 mm, iar mecanismul cu seria 673023 are diametrul de 36 mm şi înălţimea de 4,65 mm. Balansierul uriaş, cu şuruburi de compensare şi spirală tip Breguet, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 40 de ore. Cadranul este NOS, cu indecşi orari în formă de cruce (vezi şi foto 4) şi inscripţia „2000 de ani de creştinism”. Secundarul periferic se află la ora 9. Cele două capace sînt decorate manual cu scene alegorice din Biblie: naşterea şi înălţarea lui Iisus Hristos.

 

Fabrica în care s-au produs aceste ceasuri a fost înfiinţată în 17 noiembrie 1941, dar uzina de ceasuri Molnija („fulger” în limba rusă) a fost inaugurată şase ani mai tîrziu, pe 17 noiembrie 1947. Principalul beneficiar al fabricii era Ministerul Apărării din Uniunea Sovietică, pentru care se produceau ceasuri de mînă, de buzunar sau de masă. Ceasuri unice au fost de asemenea produse pentru a fi utilizate special în tancurile sovietice, avioane de luptă, submarine şi nave spaţiale. Ceasurile produse de Molnia de-a lungul timpului au fost în principal ceasuri mecanice de buzunar cu motive militare, religioase, istorice şi de vînătoare. Cam 80% din munca depusă pentru decorarea acestor ceasuri sau a mecanismelor era manuală ! Unele mecanisme de Molnia, modificate, cum este 3608, au fost utilizate în producerea de ceasuri de mînă bărbăteşti, imense pentru acele vremuri. Producţia de ceasuri Molnia a încetat definitiv în octombrie 2007, iar viitorul acestei fabrici este o întrebare la care nimeni nu are raspuns, cu toate că la ora actuală ceasurile Molnia sînt foarte căutate de colecţionari. Aceeaşi fabrică a produs şi ceasurile Ural, Crystal sau Iskra.

 

Ceasul arată şu funcţionează foarte bine. Provine din colecţia personală şi se livrează cu fişa de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *