ceas Mir, mecanism extraplat Wostok 2209

Share

Acest ceas Mir este echipat cu unul dintre cele mai bune mecanisme fabricate în fosta Uniune Sovietică, un Wostok 2209 cu 18 rubine, secundar central şi amortizoare Kirova-Poljot la balansier. De remarcat că acest mecanism a fost dezvoltat mai întîi pentru producţia militară. Diametrul ceasului este de 35 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul cu seria 96019 are diametrul de 22 mm şi o grosime de numai 3,3 mm. Balansierul lis cu spirală tip Breguet efectuează 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de funcţionare de 38 de ore. Capacul spate, din oţel, este în stare bună. Cu cei 22 de mm diametru şi înălţimea foarte mică, mecanismul confirmă trendul anilor ’60 al industriei orologere sovietice (reprezentat şi de Poljot 2209, Raketa 2209, Zaria 2209), acela de a produce calibre cît mai mici care să poată fi introduse în ceasuri extraplate. Ideea acelor vremuri era să iei un ceas subţire şi să-l faci nemaivăzut de subţire ! Lucrul cu adevărat interesant la acest mecanism este că încercînd să facă mai mult spaţiu, sovieticii au reuşit să fabrice un calibru mult mai mic, cu acelaşi aspect neconvenţional, unul dintre cele mai căutate mecanisme chiar şi astăzi, datorită preciziei şi dimensiunilor foarte reduse.

 

Mir („pace”) a fost una din mărcile „de export” a fabricii de ceasuri Luch („rază”, în limba rusă) fondată în 1953 în oraşul Minsk. În 1954 a început construcţia fabricii, după un proiect al Institutului “Gipropribor” din Leningrad şi Institutul “Belgosproekt” şi executată într-un timp record pentru acea vreme, numai din panouri prefabricate. Primele ceasuri au fost produse în decembrie 1955, printre ele aflîndu-se marca „Mir”. În 1956 au fost lansate ceasurile Zaria, cu licenţă şi suport tehnic asigurat de fabrica de ceasuri Zaria din Penza. Ceva mai tîrziu au fost scoase ceasurile Luch, iar în 1963 producţia a atins nivelul de peste un milion de ceasuri. Din 1964 a început exportul, cu mecanismul Luch 1300, care a fost cel mai mic mecanism produs vreodată în URSS, cît o moneda de 10 kopeici. În 1974, la expoziţia de la Leipzig, ceasul de damă cu armare automată cu mecanism Luch 1809 a primit medalia de aur. După destrămarea URSS, producţia a fost redusă foarte mult. În prezent, după o serie de reforme interne, Fabrica de Ceasuri din Minsk are o producţie de înaltă calitate, fiind certificată ISO 9001 !

 

Ceasul arată şi funcţionează bine. Provine din colecţia personală şi se livrează cu brăţara de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *