ceas militar Cupillard Rième, anse mobile, mecanism Cupillard 233 fabricaţie circa 1930

Share

Acest ceas Cupillard Rième, este echipat cu un mecanism Cupillard 233 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat cu aproximaţie în 1930. Ceasul are diametrul de 28,5 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,7 mm şi grosimea de 4,2 mm. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare efectuează 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură o rezervă de mers de 36 de ore. Capacul spate este din oţel. Cadranul stil militar, cu indecşi orari şi indicatoare luminescente (cu fosforul în stare bună şi acum, vezi foto 7) este în stare foarte bună. Remontoarul este cel original, bine conservat. Ansele sînt mobile. Ceasul, deşi la origini ar fi putut fi bărbătesc (în anii ’30 dimensiunile ceasurilor masculine erau destul de reduse) astăzi pare totuşi un ceas de damă, sau unisex în cel mai fericit caz. Totuşi, nu trebuie trecut cu vederea că este un ceas militar care are mai bine de 90 de ani şi funcţionează şi astăzi foarte bine !

 

Cupillard (Cupillard-Rième SA / Group Framelec, Morteau) a fost o firmă înfiinţată înainte de 1900, una dintre cele mai vechi companii orologere franceze, devenită apoi parte a conglomeratului France Ebauches fondat în 1965 prin fuziunea a cinci dintre cei mai importanţi fabricanţi francezi de mecanisme orologere. Astfel, după fuziune, calibrele Cupillard s-au transformat în FE. La apogeul său, France Ebauches a fost considerat cel mai mare fabricant european de mecanisme din Franţa şi din Comunitatea Europeană şi al 6-lea mare fabricant mondial în domeniu.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică bună. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare. Transportul revine cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele piele”, „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *