web counterweb counter

ceas Delma Precision (Delbana, Wega) extraplat, NOS, mecanism FHF 81-2

Cu cei 9 mm grosime totală (cu tot cu geam) şi un mecanism a cărui grosime abia atinge 3,5 mm, acest ceas Delma Precision, în stare NOS, poate fi numit pe drept cuvînt extraplat. Este echipat cu un mecanism FHF 81-2 cu 17 rubine, secundar periferic şi calendar, fabricat cu aproximaţie în 1965. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi o grosime de numai 3,5 mm. Balansierul de mari dimensiuni, cu şuruburi de compensare şi amortizoare Incabloc, execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o bună rezervă de mers de 45 de ore. Data se schimbă progresiv între ora 23 şi 24. Ceasul arată NOS, toate componentele fiind cele originale, în stare excelentă de păstrare. Carcasa Wille Freres (Montres National SA, manufactură specializată în componente de lux, cu sediul în La Chaux-de-Fonds, preluată ulterior de Omega) este placată cu aur (marcaj pe carcasă, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poansonul casei Wille Freres). Capacul spate din oţel, în stare NOS şi el (vezi foto 3 şi 11) este clipsat, are seria 1080 şi o gravură cu logo-ul companiei, reprezentînd o complicată heraldică: partea superioasă a unei armuri, cu panaş bogat ornamentat şi un scut înconjurat de frunze de laur, avînd ca blazon trei săgeţi cu vîrfurile orientate diferit. Un ceas aflat într-o stare senzaţională de conservare.

 

În cei peste 90 de ani de la înfiinţarea de către Adolf şi Albert Gilomen, la Lengnau, în Elveţia, Delma Watch Ltd. (Adolf & Albert Gilomen SA / Fabrique d’ Horlogerie Thuya) a fost în măsură să lanseze în orologerie mai multe repere care au primit aprecieri generoase atît din partea publicului cît şi din partea experţilor în domeniu. Delma a dus pînă aproape de perfecţiune simbioza între tradiţionala măiestrie elveţiană şi designul contemporan, calitate şi good looking. De atunci, căutarea perfecţiunii şi posibilitatea de a rămîne în istoria orologeriei au rămas fundamentul principiilor Delma. Denumirea mărcii a rămas neschimbată încă de la înfiinţarea companiei, în 1924. Nouă ani mai tîrziu, în 1933, Delma a intrat în segmentul superior de ceasuri de mînă şi de buzunar: cronografele din aur de 18 karate, echipate cu mecanisme cronograf Venus, au devenit clasice. Compania a stabilit şi alte premiere, cum ar fi ceasurile de damă cu mecanisme foarte fiabile, cronografele sportive sau primul diver automatic în 1969. Un punct interesant în evoluţia firmei l-au reprezentat ceasurile mecanice digitale, aşa numitele jump-hour, modelele Delma cu afişaj digital şi mecanism automatic PUW 1560 fiind printre cele mai căutate. Fraţii Gilomen au mai produs ceasuri şi sub mărcile Combat 600, Argument, Halfmoon, Belora, Berios, Citation, Highnoon, Les Supremes, Sunrise, Deltronic, Lexliowar, Nostalgia, Skyline sau Thuya. La începutul mileniului 3, Delbana şi Delma Watch Ltd. fuzionează. Astăzi, producţia şi vînzările sînt controlate de Daniel Kessler, reprezentantul celei de-a patra generaţii a familiei fondatoare Delbana, şi de Fred Leibundgut, şeful Delma.

 

FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA”, înfiinţată în 1876 ca societate pe acţiuni. Rădăcinile sale sînt însă mult mai vechi, din 1793, cînd fraţii Julien şi François Humbert-Droz împreună cu Isaac şi David Benguerel au înfiinţat o manufactură de ceasuri în orăşelul elveţian Fontainmelon, în clădirea ce se păstrează pînă azi cunoscută ca “Pendulettes”. În 1926, la Neuchatel, FHF a fost parte fondatoare a “Ebauches SA”, alături de A.Schild SA şi Ad Michele SA.

 

Ceasul arată NOS şi funcţionează bine. Posibil totuşi să aibă nevoie de un reglaj, după atîta vreme. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o curea handmade din piele de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pt. ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply