web counterweb counter

ceas Delma of Switzerland (Wega, Delbana) aproape NOS, mecanism FHF 69-21

Acest ceas Delma of Switzerland, de damă, într-o excelentă stare de conservare, este echipat cu un mecanism FHF 69-21 cu 17 rubine, fabricat aproximativ în 1970 (acest mecanism a fost fabricat între anii 1966 şi 1980). Mecanismul era atît de fiabil încît a fost preluat şi modificat şi de alţi producători, rezultînd mecanismele Dugena 2102, Dugena 3602 şi Dugena 877, Durowe 69, Standard 69-21, Tissot 2135 şi Tissot 2136. Ceasul are diametrul de 23 mm şi distanţa între anse de 11 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 15,3×17,8 mm şi o grosime de 3,6 mm. Balansierul lis, cu amortizoare Incabloc, execută 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o foarte bună rezervă de mers de 47 de ore. Ceasul arată NOS, toate componentele fiind cele originale, în stare excelentă de păstrare. Carcasa este din oţel, la fel şi capacul spate care are o serie foarte mică, 37, ceea ce înseamnă că ceasul este printre primele 50 de exemplare fabricate !

 

În cei peste 90 de ani de la înfiinţarea de către Adolf şi Albert Gilomen, la Lengnau, în Elveţia, Delma Watch Ltd. (Adolf & Albert Gilomen SA / Fabrique d’ Horlogerie Thuya) a fost în măsură să lanseze în orologerie mai multe repere care au primit aprecieri generoase atît din partea publicului cît şi din partea experţilor în domeniu. Delma a dus pînă aproape de perfecţiune simbioza între tradiţionala măiestrie elveţiană şi designul contemporan, calitate şi good looking. De atunci, căutarea perfecţiunii şi posibilitatea de a rămîne în istoria orologeriei au rămas fundamentul principiilor Delma. Denumirea mărcii a rămas neschimbată încă de la înfiinţarea companiei, în 1924. Nouă ani mai tîrziu, în 1933, Delma a intrat în segmentul superior de ceasuri de mînă şi de buzunar: cronografele din aur de 18 karate, echipate cu mecanisme cronograf Venus, au devenit clasice. Compania a stabilit şi alte premiere, cum ar fi ceasurile de damă cu mecanisme foarte fiabile, cronografele sportive sau primul diver automatic în 1969. Un punct interesant în evoluţia firmei l-au reprezentat ceasurile mecanice digitale, aşa numitele jump-hour, modelele Delma cu afişaj digital şi mecanism automatic PUW 1560 fiind printre cele mai căutate. Fraţii Gilomen au mai produs ceasuri şi sub mărcile Combat 600, Argument, Halfmoon, Belora, Berios, Citation, Highnoon, Les Supremes, Sunrise, Deltronic, Lexliowar, Nostalgia, Skyline sau Thuya. La începutul mileniului 3, Delbana şi Delma Watch Ltd. fuzionează. Astăzi, producţia şi vînzările sînt controlate de Daniel Kessler, reprezentantul celei de-a patra generaţii a familiei fondatoare Delbana, şi de Fred Leibundgut, şeful Delma.

 

Ceasul arată excelent şi funcţionează foarte bine. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o curea handmade din piele de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pt. ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply