ceas Cronel (Camy) automatic, mecanism ETA 2772, brăţara originală

Share

Acest ceas Cronel (o marcă aparţinînd manufacturii Camy) este echipat cu un mecanism ETA 2772 în varianta cu 17 rubine, secundar central şi calendar. Acest tip de mecanism, cu şuruburi albastre, fabricat de-a lungul timpului în 19 variante, cu diverse îmbunătăţiri, a stat la baza altor mecanisme, cum ar fi Dugena 3324. Ceasul are dimensiunile de 42×40 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 5,3 mm. Balansierul lis cu spirală tip Breguet prevăzut cu amortizoare Incabloc execută 21.600 de oscilaţii pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 47 de ore. Carcasa masivă şi capacul spate filetat, cu seria 24008, sînt în stare foarte bună. Cadranul este impecabil, inscripţionat cu numele şo logo-ul brandului, o tiară cu trei fleuroane. Brăţara este cea originală, marcată pe închizătoare cu numele şi logo-ul mărcii (vezi foto 5 şi 7).

 

Cronel este o marcă înregistrată de mul mai cunoscuta CAMY („CAMY Watch Co. Ltd, Stroun Freres S.A., Genève), despre care se ştiu prea puţine, deşi ceasurile produse de aceasta au constituit permanent o sursă de admiraţie datorită designului şi inovaţiilor tehnice. Compania are originile în 1913, cînd cei doi fraţi Stroun au înfiinţat în orăşelul elveţian Grenchen prima lor companie. Mai tîrziu şi-au schimbat denumirea în Fabrique d’Horlogerie CAMY – Stroun Freres S.A., avînd mai multe fabrici, una chiar în Geneva. Au produs sub mai multe branduri: Camy, Cronel, Copley, Sputnik, Borea, Stroun Bros sau Stroun Freres ! Au fabricat ceasuri pînă la mijlocul anilor ’70, cînd compania şi-a încetat brusc activitatea nu atît în faţa „revoluţiei quartz”, atîta vreme cît avea deja în portofoliu un Camy Electric cu mecanism Landeron 4750 (primul mecanism elveţian electric, apărut în 1961 !), cît datorită faptului că în acel an a murit cel care deţinea compania. Un amănunt interesant este că în anii ’60-’70 la CAMY au lucrat două nume celebre în orologeria europeană: Simone Bedat (vezi şi www.bedat.com) şi Raymond Weil (care a fost chiar director al firmei Camy). După plecarea de la CAMY, cei doi au fondat brandul de lux Raymond Weil. CAMY S.A. a folosit mecanisme de la FHF, ETA, A. Schild sau chiar Baumgartner şi Landeron. Pentru ceasurile lor cu alarmă (variante de mecanisme AS) au fost citaţi în literatura de specialitate atît de Kahlert, Muehe şi Brunner în „WristWatches”, cît şi de Horlbeck în volumul de referinţă pentru aceste ceasuri „Der Armbandwecker. The Alarm Wristwatch”.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează bine (necesită probabil un mic reglaj). Se livrează cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *