ceas Ghitor automatic, mecanism de top ETA 2651 cu 21 de rubine

Share

Acest ceas Ghitor automatic, de damă, este echipat cu un mecanism de top ETA 2651 în varianta cu 21 de rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu 17 rubine), secundar central şi calendar, fabricat în anii ’70. De altfel, acest tip de mecanism care a echipat şi ceasuri de lux ca Tudor Auto-Princess, o marcă Rolex, a fost fabricat numai între 1971 şi 1980. Mecanismul are diametrul de 17,2 mm şi înălţimea de 4,8 mm, iar ceasul are dimensiunile de 31×30 mm şi distanţa între anse de 16 mm. Balansierul tip lis, din Glucydur, este prevăzut cu amortizoare Incabloc şi bate cu 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 40 de ore. Data este cu setare rapidă din poziţia 1 a remontoarului. Carcasa, cu coroniţa originală, are o formă specială, cu bezelul ca petalele unei flori. Capacul spate, din oţel, este ştanţat „100% swiss made” şi are seria C 508 \ 580. Toate componentele sînt cele originale. Ceasul funcţionează la secundă !

 

Cu toate că este marcat pe cadran „swiss made”, iar pe capacul spate „100% swiss made”, ceasul Ghitor este elveţian doar prin faptul că a fost produs în Elveţia, cu componente integral fabricate în Elveţia. Marca aparţinea însă unui întreprinzător italian, G.B. Ghiglietti, care imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial, în 1 septembrie 1949, înregistra marca Ghitor cu sediul la Torino, pe Via Porta Palatina. De altfel, denumirea mărcii reprezintă chiar asocierea numelui întreprinzătorului cu cel al oraşului unde îşi avea sediul (Ghitor = GHI-glietti TOR-ino). S-au păstrat unele cataloage şi ziare ale vremii, din care se observă că signore Ghiglietti vindea nu numai ceasuri elveţiene, dar şi germane sau chiar japoneze (vezi foto 9). Cronografele Ghitor erau recunoscute ca fiind de înaltă calitate, iar astăzi unele dintre ele au preţuri pe măsură (https://www.chrono24.com/all/ghitor-chronograph–id15812803.htm#gref).

 

Ceasul face parte din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *