ceas Chaika canotaj, serie limitată dedicată sportului, mecanism 1601.A fabricat în anii ’80

Share

Acest ceas Chaika face parte dintr-o ediţie limitată dedicată sporturilor. Ceasul este echipat cu un mecanism in house Chaika 1601.A, în varianta cu 17 rubine (a fost produs şi într-o variantă cu 18 rubine), fabricat în anii ’80. Ceasul are diametrul de 33 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are diametrul de 16 mm şi o grosime de 3,3 mm. Balansierul lis, din glucydur, este prevăzut cu amortizoare Aera-Slava de construcţie sovietică şi bate cu o frecvenţă de 21.600 de bătăi pe oră. Arcul motor în dublă spirală Cornu asigură, complet armat, o rezervă de mers de 40 de ore. Toate punţile mecanismului sînt frumos decorate cu un fel de Côtes de Genève specific ruseşti. Capacul spate din inox are seria 392246. Toate piesele sînt cele originale, foarte bine păstrate. Cadranul este dominat de silueta albastră, stilizată, a unui canotor.

 

În 1937 guvernul sovietic a decis înfiinţarea unei fabrici pentru producţia de rubine sintetice şi pietre tehnice, în orăşelul Uglich de pe Volga. Uzina a început să funcţioneze în 1940 şi s-a numit la început TTK-2. Ulterior, pe lîngă rubine, fabrica a început să producă şi ceasuri de damă. Din 1950 au fost preluate şi produse mecanisme Zvezda de la fabrica din Penza. Primele ceasuri de damă produse la Uglich s-au numit “Volga”. Din 1963 a fost adoptat numele de „Chaika” („pescăruş”, în limba rusă), în cinstea primei femei cosmonaut, Valentina Tereshkova (Chaika a fost numele acestei misiuni în spaţiul cosmic). Fiind specializată pe realizarea de mecanisme de mici dimensiuni, aici s-au optimizat nu mai puţin de 12 calibre diferite ! Uzina fiind specializată pe ceasuri de damă, modelele bărbăteşti au fost fabricate sporadic, în serii mici. În 1967 ceasurile Chaika au primit medalia de aur la expoziţia de la Leipzig. În anii ’70 aici s-au pus la punct şi tehnicile de realizare a cadranelor emailate, iar în 1977 a început şi la Uglich producţia de ceasuri cu quartz. În 1990, 50% din producţie era destinată exportului în Canada şi Europa. Din păcate, în anul 2000, datorită crizei economice, fabrica Chaika şi-a închis porţile.

 

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *