web counterweb counter

2 ceasuri Kolos, sovietice rare, mecanism 2601 (32yH) fabricaţie 1949-1950

Aceste 2 ceasuri Kolos (“spic”, în limba rusă), produse la începuturile industriei sovietice de ceasuri, sînt echipate cu un calibru 2601 cu 15 rubine şi secundar periferic, produs aproximativ la începutul anilor ’50. Ceasurile au dimensiunile de 31×39 mm şi distanţa între anse de 14 mm, iar mecanismul are diametrul de 26 mm şi o grosime de 3,9 mm. Balansierul tip lis efectuează 18.000 de bătăi/ oră. Arcul motor din elynvar asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 37 de ore. Mecanismul celui cu indicatoare aurii are seria 26695, iar al celui cu indicatoare albastre are seria 35506. Roata de la caseta arcului este decorată cu cinci stele, iar punţile superioare sînt decorate cu un fel de Côtes de Genève specific ruseşti. Geamul este foarte bine păstrat, iar indicatoarele sînt cele originale (aurii la unul şi albastre la celălalt). Carcasele octogonale (care pot fi întîlnite numai la Kolos) şi geamurile sînt în stare bună. Cadranul este decorat cu un spic de grîu (de altfel, originea denumirii Колос se referă chiar la cereale, fiind locul unde florile sînt situate, de-a lungul capătului tulpinei, adica spicul !).

 

Fabrica de ceasuri Wostok („răsărit”, în limba rusă) are originea în anul de război 1941, cînd a fost mutată Fabrica de Ceasuri nr. 2 din Moscova în localitatea Tschistopol Glavpribor, pe rîul Kama. Aici, la unitatea NK MV 835, a fost produs echipament militar dar şi ceasuri de bord pentru tancuri şi avioane. După terminarea războiului şi revenirea Fabricii nr. 2 la Moscova (devenită mai tîrziu “Slava”), au rămas în Tschistopol capacităţi de producţie unde s-au realizat ceasuri de mînă pentru militari, dar şi ceasuri pentru piaţa civilă. Din 1942 s-a numit Fabrica de Ceasuri Tschistopol (Tschistopol Ciasovaia Zavod). În 1964 a fost stabilit numele de Wostok (abia în 1995 a fost modificat în „Vostok”). La început s-au produs mecanismele K-43 şi K-26, folosite la ceasurile Pobeda. În 1952 se realizează ceasul Kama, în carcasă rezistentă la şocuri şi apă. În 1962 se lansează ceasul “Komandirskie”, iar fabrica devine furnizor oficial al Ministerului Apărării din URSS. În 1968 se lansează ceasul “Amfibia”. În 1992 fabrica trece în jurisdicţia Republicii Tatarstan şi ceasurile Vostok sînt exportate în cantităţi mari în Italia, USA, Elveţia. Trebuie menţionat că aici s-a produs între anii 1958 şi 1963 mecanismul “Wostok 2809” cu secundar central, inspirat din celebrul Zenith 135. A fost unul dintre cele mai reuşite mecanisme sovietice, echipînd ceasuri cunoscute pe piaţă, ca Volna sau Almaz. Fabricile Wostok au mai fabricat şi mărcile Albatros, Mir, Buran, Saturn, Generalskie, Kama, Sputnik, Komandirskie, Svet, Yantar, Drujba, Raduga şi Uran.

 

Ceasurile arată destul de bine pentru vîrsta lor şi funcţionează bine. Se vînd doar împreună. Provin din colecţia personală şi se livrează cu tot cu curelele de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru aceste ceasuri puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, rechin, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasurile de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi au un mecanism solid cu amortizoare la balansier, sînt totuşi doar ceasuri ! Feriţi ceasurile de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă au garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care le perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să le faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!