web counterweb counter

ceas Union, mecanism FHF 72, fabricaţie circa 1955

Acest ceas Union este echipat cu un mecanism FHF 72 cu 17 rubine, armare manuală şi secundar central, fabricat cu aproximaţie în 1955. Acest mecanism, modificat, a stat la baza şi a altor calibre, cum ar fi Dugena 779 şi Elgin 872. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi o înălţime de 3,6 mm. Balansierul cu şuruburi de compensare şi amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 18.000 bph, iar arcul motor din elynvar asigură, complet armat, o funcţionare de 39 de ore. Capacul spate este din oţel şi este în stare NOS (vezi foto 3 şi 12). Carcasa este din oţel, în stare perfectă, cu coroniţa în formă de cabochon. Cadranul este foarte bine conservat, cu toate inscripţiile intacte.

 

Union era o marcă înregistrată produsă de mult mai cunoscuta Borel & Cie, manufactură de ceasuri fondată în 1856 la Neuchâtel de către un tînăr şi talentat ceasornicar pe nume Jules Borel. Trei ani mai tîrziu, Jules împreună cu cumnatul său, Paul Courvoisier, fondau „Borel & Courvoisier”, propunîndu-şi să ajungă la o recunoaştere internaţională. Încă de la început, firma s-a concentrat în mod special pe pieţele de export din afara Europei. La sfîrşitul secolului al 19-lea compania a cîştigat mai multe premii, inclusiv locul întîi la concursul de precizie din 1866 organizat de Observatorul Astronomic din Neuchâtel. Acest lucru a fost văzut de Ernest Borel ca o importantă strategie de marketing pentru creşterea valorii brandului, din moment ce Observatorul Astronomic din Neuchâtel era celebru în acele timpuri pentru acurateţea cu care măsura timpul. În 1876 firma a cîştigat „Premium Award” în Philadelphia (Statele Unite), iar în 1878 a primit singurul „Precious Premium Award” acordat la Paris de industria de ceasuri elveţiană. Paul Courvoisier a părăsit compania în 1894, postul de preşedinte fiind preluat de fiul lui Jules, Ernest Borel. Acesta a redenumit firma „Borel & Cie”. În 1927 frîiele conducerii acestei afaceri de familie au fost preluate de fiul lui Ernest Borel, Jean Louis Borel, sub conducerea căruia firma a început să producă „Decades”, celebra serie de ceasuri concepute în ediţie limitată (doar 10 piese în fiecare serie !) pe baza celor mai avansate descoperiri ştiinţifice, Ernest Borel fiind un brand aflat în concurenţă directă cu mărci prestigioase precum Tissot, Enicar, Oris, Titoni sau Sandoz. De-a lungul timpului, Ernest Borel a adoptat felurite poziţionări, culminînd cu recenta orientare spre dress watches şi întreruperea fabricării liniei de divere Deep Blue. Acest lucru este în conformitate cu faptul că designul şi proiectele lor sînt asemănătoare cu stilul Longines. Ernest Borel oferă însă garanţie „pe viaţă” la mecanismele lor, ceea ce îi situează pe un piedestal aparte faţă de majoritatea firmelor elveţiene de ceasuri.

 

Ceasul face parte din colecţia personală şi este într-o foarte bună condiţie tehnică şi estetică. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături albe, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!