web counterweb counter

ceas Revista automatic, oţel, mecanism rar PUW 1561 fabricaţie circa 1975

Acest ceas Revista, rar întîlnit, reprezintă un cadou perfect pentru o persoană care lucrează în presă sau pentru o revistă ! :D Ceasul este echipat cu un mecanism automatic PUW 1561 în varianta superioară cu 25 de rubine (a fost fabricat şi în variante cu 17 sau 21 de rubine), secundar central şi calendar. Acest tip de mecanism este mai rar întîlnit deoarece a fost produs timp de numai şase ani, între 1971 şi 1977. Acest mecanism, modificat, a stat la baza fabricării mecanismului Dugena 2512. Ceasul are dimensiunile de 39×39 mm şi distanţa între anse de 20 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 5,1 mm. Balansierul lis este dotat cu amortizoare Incabloc şi efectuează 21.600 de oscilaţii pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 40 de ore. Cadranul bleumarin este NOS, cu indecşi lizibili, inscripţionat Revista în partea de sus. Carcasa şi capacul spate, în stare perfectă, sînt ambele din oţel.

 

Ceasurile Revista au fost lansate în 1940 de inginerul Ewald Fleck şi produse ulterior de manufactura acestuia, Ewald Fleck&Co. KG, cu sediul în Pforzheim (fosta Germanie Democrată). A fabricat inclusiv ceasuri militare pentru armata germană (marcate corespunzător cu DH pe capacul spate), unele dintre cele mai rare astăzi. Pînă la înglobarea micului atelier în conglomeratul numit Glashütte, Fleck a mai produs ceasuri şi sub mărcile Primata, Rimato, Seine Excellenz şi Primato. După cel de-al Doilea Război Mondial, regimul socialist naţionalizează toate fabricile de ceasuri şi le unifică sub un singur nume, VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB), la sfîrşitul anilor ’40, mai precis în 1951. Trebuie totuşi remarcate două avantaje importante ale unificării tuturor fabricilor: achiziţia unor specialişti de mare valoare care lucrau fiecare separat în diverse ateliere, astfel manufactura păstrîndu-şi măiestria, cunoştinţele şi experienţa, lucruri care erau adevărata putere a fostelor manufacturi din Glashütte. Trebuie amintit cum conglomeratul est-german GUB a inclus chiar şi A. Lange&Söhne (companie fondată în 1845 şi deţinută în prezent de grupul Richemont). După ce majoritatea atelierelor şi făbricuţelor mici au fost adunate sub aceeaşi umbrelă şi denumite Glashütte, urma lui Ewald Fleck şi a ceasurilor fabricate de el s-a pierdut.

 

PUW este prescurtarea de la Pforzheimer Uhrenwerke – Fabrica de mecanisme de ceas din Pforzheim, un orăşel din landul german Baden-Wurttenberg. Încă de pe la 1700 aici s-au dezvoltat meştesugurile giuvaergeriei şi ceasornicăriei, iar în 1767 Jean Francois Autran a primit de la guvernatorul landului Baden aprobarea de a înfiinţa o manufactură de bijuterii şi ceasuri. De-a lungul timpului, PUW a ajuns al doilea centru din Germania, după Glashütte, în producţia mecanismelor de mare precizie pentru industria orologeră.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează bine. Se livrează împreună cu brăţara de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!