ceas Lucerne Sport, carcasă din fibră de Noryl

Share

Acest ceas Lucerne Sport este o apariţie mai specială, datorită carcasei fabricată dintr-un material considerat inovator la vremea respectivă: fibra de Noryl, dezvoltată în 1966 de General Electric Plastics. Aceasta este o răşină formată dintr-un amestec amorf de polifenilen-eter şi polistiren, un exemplu rar de amestec omogen între doi polimeri (majoritatea polimerilor sînt incompatibili, astfel că tind să producă faze separate atunci cînd sînt amestecaţi; compatibilitatea celor doi polimeri în răşina Noryl se datorează prezenţei unui inel benzenic în ambele lanţuri). Avantajele acestui material acceptat de industria elveţiană de ceasuri sînt rezistenţa la temperaturi ridicate, proprietăţile bune de izolare electrică, stabilitatea hidrolitică excelentă, o bună prelucrabilitate şi o greutate mică. Dimensiunile ceasului sînt 35×37 mm şi distanţa între anse de 16 mm. Ceasul este echipat cu un mecanism cu armare manuală, dar nu ştim ce model şi calibru deoarece carcasa este turnată. Ceasul este în stare foarte bună, cu toate piesele originale. Pe spate are ştanţată seria 10417. Cadranul negru, cu indecşi albi perfect lizibili, este prevăzut cu scală tahimetrică.

 

Lucerne Watch Co. a fost o companie înregistrată atît în Elveţia cît şi în Statele Unite încă din 1950, condusă de o familie germano-americană. D. Gruen & Sons era de fapt un agent de ansamblare a ceasurilor elveţiene şi avea operaţiuni în Columbus şi Cincinatti (Ohio), New York şi Toronto, precum şi în Biel-Bienne, Geneva şi Saint-Imier (Elveţia). Ceasurile produse de ei au fost foarte populare între 1960 şi 1980. Gruen & Sons a produs aproape 600 de mărci diferite de ceasuri (prea multe pentru a le putea aminti aici pe toate, dar de remarcat că jumătate dintre ele purtau nume masculine sau feminine) !

 

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică excelentă ! Provine din colecţia personală şi funcţionează bine. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *