ceas Kody, mecanism ETA 2409 fabricaţie circa 1960, calendar bicolor

Share

Acest ceas Kody, cu o poveste demnă de istoria orologeriei, fabricat în Franţa, este echipat cu un mecanism ETA 2409 în varianta cu 21 de rubine (a fost produs şi într-o variantă cu 17 rubine), secundar central şi calendar, fabricat aproximativ în 1960. Ca o particularitate, calendarul este bicolor: o zi cu negru, una cu roşu. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi 3,6 mm înălţime. Balansierul de dimensiuni foarte mari, prevăzut cu amortizoare antişoc Incabloc, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o respectabilă rezervă de putere de 47 de ore. Mecanismul este curat şi perfect funcţional. Cadranul este în stare foarte bună. Capacul spate, din oţel, este în stare perfectă, cu seria 94340. Carcasa fabricată tot de Kody în atelierul propriu, este placată cu aur roz (poanson de fabricant între anse, la ora 12, într-un patrulater un „A” de la Alliot însoţit de o cruce latină înclinată de la dreapta spre stînga).

 

100 de ani se vor împlini în 2022, de cînd Marcel „Frank” Alliot înfiinţa, în 1922, compania de orologerie Kody. Prosperînd rapid, Kody a deschis în Besançon un atelier pentru fabricat carcase şi un birou de vînzări în Place de l’Opéra din Paris, urmat de încă unul în Rue des Minimes 13-15. Produce şi comercializează ceasuri sub mărcile Kodium, Kody, Presta şi Vog. După cel de-al doilea război mondial manufactura a continuat să crească, ocupînd un loc important pe piaţa franceză cu sloganul „la montre Suisse habillée à Paris” (ceasul elveţian, îmbrăcat la Paris). Activă în media prin reclame bine ţintite, în 1954, împreună cu Union des Artistes, Kody a organizat o gală pe parcursul căreia se derula o loterie ce recompensa norocosul cîştigător cu un ceas în valoare de un milion de franci ! Evident, ştirea a făcut vîlvă, iar notorietatea Kody a sporit. În 1980, criza quartz, din care firma Kody a ieşit destul de şifonată, îl determină pe fiul fondatorului, Donald Alliot, să se specializeze în ceasuri de aur. 18 ani mai tîrziu el vinde afacerea către Jean de Laubret, care îşi relansează astfel marca şi colecţiile sale. Astăzi, Jean de Laubret foloseşte renumele Kody şi este specializat în ceasuri din aur pentru bărbaţi şi femei, fiind ajutat de o reţea de circa 7.000 de bijuterii din Franţa. De asemenea, oferă un serviciu special de custodie, prin care un client care vrea să descopere un ceas din aur îl poate purta o perioadă pînă cînd se decide să-l achiziţioneze.

 

Ceasul este într-o condiţie estetică perfectă şi funcţionează foarte bine. Revizia completă a fost făcută recent. Face parte din colecţia personală şi se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *