web counterweb counter

ceas DuWard Gallion automatic, oţel, diver 100 m, mecanism ETA 2783

Acest ceas DuWard Gallion, din oţel masiv, diver la 100 m, este echipat cu un mecanism automatic ETA 2783 în varianta cu 25 de rubine (a fost fabricat şi în versiuni cu numai 17 sau 21 de rubine), secundar central şi calendar. Data este cu setare rapidă din remontoar: se trage remontoarul în poziţia 1 şi, prin rotire spre înainte se setează rapid data. Acest tip de mecanism a fost fabricat numai între 1969 şi 1976, fiind preluat şi modificat de Dugena şi de Certina, care au fabricat ulterior calibrele Dugena 3346 şi Certina 25-011. Dimensiunile ceasului sînt generoase pentru perioada respectivă, 41×39 mm. Distanţa între anse este de 18 mm. Diametrul mecanismului este de 25,6 mm şi înălţimea de 5,2 mm. Balansierul tip lis bate cu 21.600 de alternanţe pe oră şi este prevăzut cu amortizoare Incabloc. Arcul motor asigură, complet armat, o respectabilă rezervă de putere de 48 de ore. Carcasa ceasului este integral din oţel, masivă şi grea, în stare foarte bună, la fel ca şi remontoarul. Capacul spate din oţel, pe filet, este decorat cu silueta unui galion şi are numărul de serie 1036 (fapt care arată că ceasul este printre primele 1100 de exemplare fabricate din acest model). Cadranul inscripţionat „100 M” (diver la 100 de metri) este NOS (vezi şi foto 11), cu secundarul de un roşu viu, iar indecşii orari şi indicatoarele sînt luminescente, cu fosforul încă activ (vezi foto 7).

 

DuWard este brand spaniol înregistrat în 1934 şi aparţinînd firmei De Relojeria SA, fondată în 1930 la Barcelona de ceasornicarul Carlos Vendrell Paradis. Ceasurile DuWard au fost echipate în totalitate cu mecanisme de înaltă calitate şi au devenit foarte populare între 1940 şi 1960. Principalul lor atú era reputaţia de ceasuri robuste, rezistente. Declinul mărcii a început odată cu apariţia ceasurilor cu quartz şi nu şi-a mai recăpătat niciodată gloria de odinioară, cu toate că brandul DuWard există şi astăzi, cu sediul tot în Barcelona. A mai produs ceasuri şi sub marca Lear.

 

Ceasul arată aproape NOS şi funcţionează foarte bine. Revizia completă a fost făcută recent. Se livrează împreună cu o curea nouă, dedicată, din piele roşie cu cusături albe. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply