Acest frumos ceas vintage DuWard este echipat cu un mecanism Unitas 6310N cu 17 rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu 15 rubine) şi secundar periferic, cu diametrul de 29 mm şi înălţimea de 3,85 mm. Sufixul N desemnează modificări la balansier şi la sistemul de armare. Acest mecanism este supranumit, în literatura de specialitate, Wehrmachtswerk (army movement, mecanism militar). A fost modificat şi de alte manufacturi orologere, pentru a dezvolta calibre noi: Dugena 994, Helvetia 65 şi Helvetia 66. Ceasul are diametrul de 35 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Ancora de tip swiss cu palete din rubin şi balansierul din glucydur prevăzut cu şuruburi de compensare efectuează 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură o respectabilă rezervă de mers de 47 de ore. Carcasa este placată cu aur (marcaj între anse, la ora 12, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului). Capacul spate din oţel este gravat cu emblema DuWard (un cavaler cu platoşă şi scut, cu panaş bogat ornamentat) şi seria 3055. La interior, capacul are numărul de serie 6312. Cadranul inscripţionat cu denumirea mărcii este superb decorat cu guilloche-uri foarte fine.
DuWard este brand spaniol înregistrat în 1934 şi aparţinînd firmei De Relojeria SA, fondată în 1930 la Barcelona de ceasornicarul Carlos Vendrell Paradis. Ceasurile DuWard au fost echipate în totalitate cu mecanisme de înaltă calitate şi au devenit foarte populare între 1940 şi 1960. Principalul lor atú era reputaţia de ceasuri robuste, rezistente. Declinul mărcii a început odată cu apariţia ceasurilor cu quartz şi nu şi-a mai recăpătat niciodată gloria de odinioară, cu toate că brandul DuWard există şi astăzi, cu sediul tot în Barcelona. A mai produs ceasuri şi sub marca Lear. De asemenea, a mai existat o marcă Duward înregistrată şi în Elveţia, cu capacităţi de producţie în Tramelan-Dessus şi Biel, deţinută de Armand Chatelain-Voumard. Acesta a mai produs ceasuri şi sub mărcile Chatel, Athos, Draconis, Cronex, Continental, Diplomatic, Director, Punctual, Kingmaster, Zoty sau chiar… Milka.
Ceasul arată şi funcţionează foarte bine. Revizia completă a fost făcută recent. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.