ceas Diane skindiver, mecanism Parrenin 64 A

Share

Acest ceas Diane, skindiver, este echipat cu un mecanism Parrenin HP 64 A în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi în variante cu 1, 5 sau 14 rubine), secundar central şi calendar, fabricat cu certitudine la mijlocul anilor ’70. Data se schimbă progresiv, între ora 23 şi 24. Mecanismul are diametrul de 25,65 mm şi înălţimea de 5,05 mm, iar ceasul are diametrul de 39 mm. Distanţa între anse (lăţimea curelei) este de 18 mm. Balansierul lis bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 39 de ore. Capacul spate, tip diver, din oţel, este pe filet şi este decorat cu un scafandru în valuri şi un peşte. Carcasa masivă este în stare foarte bună, la fel ca şi remontoarul. Indecşii orari şi indicatoarele sînt puternic fosforescente (vezi foto 8). Ceasul este certificat ca „100% etanche” (marcaj pe cadran). Ceasul are un aspect sportiv.

 

Marca Diane a fost una dintre multele dezvoltate de Cattin Etablissements SA, cu sediul la Morteau (Franţa). Cattin Etablissements SA nu era altceva decît urmaşa celebrei Mortima, înfiinţată de Emile şi Juliette Cattin în localitatea Morteau din regiunea franceză Doubs, una dintre cele mai mari şi mai vestite manufacturi orologere franceze din întreaga lume. În 1960 Emile Cattin era citat de ziarele vremii spunînd că Mortima producea atunci aproape 2 milioane de ceasuri pe an !

 

Hippolyte Parrenin (vezi foto 6), fiul unui tîmplar din Russey (regiunea Doubs), îşi începe ucenicia în cadrul casei orologere Dupommier. Capacitatea sa excepţională este repede remarcată şi, după moartea lui Maurice Dupommier, preia conducerea atelierului în 1873. Îşi construieşte propria fabrică trei ani mai tîrziu la Villers-le-Lac, leagănul orologeriei franceze, chiar lîngă graniţa cu Elveţia. Îşi ansamblează singur maşini de producţie, majoritatea acţionate cu mîna sau piciorul (vezi foto 9). În asociere cu César Marguet, cumpără maşini acţionate de aburi şi măreşte fabrica prin adăugarea unui al doilea etaj. În 1890 compania devine H. Parrenin & Marguet, prin cooptarea acestuia din urmă ca partener. În 1900 atelierele Parrenin funcţionau deja cu ajutorul electricităţii, iar mecanismele produse aici erau vîndute mai ales în Elveţia. Pentru a lupta împotriva şomajului periodic în rîndurile angajaţilor, fiul lui Hippolyte Parrenin creează noi produse care să-i ţină ocupaţi pe muncitori, cum ar fi calibrele pentru ceasuri de buzunar deşteptătoare (cu sonerie). Mecanismele Parrenin, în alamă sau nichel, au obţinut numeroase premii la expoziţii internaţionale (ex. Paris, 1889). O sută de ani mai tîrziu, nepoţii fondatorului, Anne, Laurent şi soţiile lor, duc mai departe tradiţia orologeră asociată astăzi cu înalta tehnologie.

 

Ceasul face parte din colecţia personală, arată bine dar trebuie înlocuită o lamelă la mecanism, la sistemul de armare (dacă tragi remontoarul, arcul se destinde şi trebuie rearmat). Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *