ceas Smiths, special conceput pentru asistentele medicale militare, mecanism EB 8381-66

Share

Acest ceas Smiths este echipat cu un mecanism elveţian Ebauche Bettlach EB 8381-66, cu secundar central. Ceasul are diametrul de 27 mm, iar dimensiunile mecanismului sînt 23,3 mm diametru şi 3,9 mm înălţime. Acest tip de mecanism a fost fabricat în varianta cu 1, 5 sau 17 rubine, dar balansierul lis efectuează acelaşi număr de 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 45 de ore, suficient ca ceasul să nu se oprească accidental în timpul turelor prelungite din spitalele de campanie sau din cele aflate în spatele frontului. De menţionat că „Fabrique d’ébauches de BETTLACH” a fabricat mecanismul EB 8381-66 numai timp de un an, între 1966-1967 (extensia 66 desemnează modificări minore ale mecanismului, precum şi anul introducerii în fabricaţie). Cadranul este marcat „T Swiss T” la ora 6.

 

Acest ceas este o raritate vintage şi a fost conceput special pentru a fi purtat la uniforma asistentelor medicale militare, aşa cum se vede şi în fotografii. Potrivit regulamentelor militare, asistentele trebuiau să poarte ceasul respectiv pe toată durata serviciului pînă la terminarea turei. Ceasul respectiv se purta agăţat în piept deoarece era facil de utilizat, atît pentru a afla orele de trecut în fişele pacienţilor (internare, externare etc.) cît şi pentru măsurarea pulsului acestora. La acest model, indecşii orari şi indicatoarele sînt fosforescente. Mai jos puteţi vedea un extras din regulamentul marinei, cu instrucţiuni privind uniforma (printre care şi obligaţia de a purta ceasul special).

 

„U.S. Navy Nurse Corps General Uniform Instructions, 1917
a) INDOOR UNIFORM: plain white material. Waists to be buttoned at neck except that in Summer they may be opened from the upper first button with the collar worn flat; plain pearl links to fasten cuffs. SKIRTS, regulation length, 5” from the ground; pocket in the skirt. The instructions pertain to the gray chambray uniform, except that additional white collars and cuffs are worn; the aprons of this uniform are to be worn when performing professional duties and will not be worn outside the station of duty.
b) CAP: the cap of the Navy Nurse Corps shall be worn always on duty.
c) INSIGNIA: pin of the regular Navy Nurse Corps to be worn at the front opening of the waists. Small collar device authorized to be supplied by the Red Cross to be worn horizontally on each side of the collar. No ornaments or jewelry other than a plain watch fob to be worn while on duty. Plain wrist watches are permitted to be worn except when center-indicated by professional duties”. (sursa: note dactilografiate de către generalul în retragere William S. Edwards, privind Corpul Asistentelor Medicale din Marina – Instrucţiuni generale privind uniforma, datate 23 oct. 1917. Fragmentul reprodus aici este traducerea aproximativă a originalului. O fotocopie a acestor note se află într-un dosar intitulat „Women – World War I” şi localizat în Biblioteca Marinei Americane).

 

Istoria ceasurilor Smiths începe în 1939, cînd fabricii din Cheltenham i se cere să producă ceasuri pentru nevoile de război. În timpul războiului, Smiths a produs celebrele ceasuri pentru asistente, o marcă de ceasuri ieftine vîndute sub brandul Smiths Empire şi a produs de asemenea ceasuri de mînă de înaltă calitate, care concurau cu cele elveţiene. Unul dintre cei aflaţi în spatele succesului Smiths a fost Robert Lenoir, un foarte bun ceasornicar elveţian stabilit în Anglia după primul Război Mondial. Lenoir era, în acelaşi timp, şi persoana desemnată să se ocupe de afacerile Jaeger în Anglia, ceea ce îi face pe mulţi dintre colecţionarii de astăzi să creadă că Jaeger-LeCoultre a fost implicată în designul sau construcţia ceasurilor Smiths. Smiths a beneficiat de foarte multă publicitate cînd Sir Edmund Hillary a purtat la mînă un Smiths De Luxe, în celebra sa ascensiune pe Everest, în 1953. În 1955 Smiths dezvoltă un nou mecanism de ceasuri de damă, rectangular, cu 17 rubine, desemnat Calibrul 200. Cînd anunţul a apărut în Horological Journal, acesta era cel mai mic ceas britanic produs vreodată. În 1959 Smith lansează modelul Imperial, echipat cu calibrul automatic 0104 cu 19 sau 25 de rubine. Acesta a devenit rapid cel mai scump model al firmei, comercializat şi sub numele Everest. Fabrica a produs ceasuri şi sub brandul Astral, utilizat de H. Williamson Ltd. Prin 1960, linia De Luxe continua să fie comercializată alături de modelele Everest şi Astral. Smiths a produs şi ceasuri de mînă din aur, placate cu aur sau cromate, şi cîteva modele foarte rare astăzi cu carcasă Dennison integral din oţel. Smiths a mai produs ceasuri special pentru retaileri ca J.W. Benson, Asprey sau Garrard, care comercializau ceasurile Smiths sub propriile nume. Smiths a fost cea mai de succes marcă englezească de ceasuri, dar în 1970 a încetat să producă mecanisme şi a început să-şi echipeze modelele cu mecanisme elveţiene. Robuste şi uşor de purtat, ceasurile Smiths au fost apreciate atît de specialişti cît şi de comercianţi şi colecţionari. Unele dintre modelele fabricii din Bishops Cleeve sînt foarte greu de găsit astăzi !

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează aşa cum se vede în fotografii, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *