ceas Prim (singurul ceas fabricat vreodată în fosta Cehoslovacie) mecanism 68.4

Share

Acest ceas Prim este produs aproximativ în 1980 în fabrica din Nové Město nad Metuj şi echipat cu un mecanism in house calibru 68.4, cu secundar central şi calendar. Are 17 rubine şi un balansier tip lis cu spirală Breguet şi dimensiuni generoase, care bate cu 18.000 de alternanţe pe oră. Balansierul este asigurat de un amortizor antişoc de tip Kif-Satellor. Resortul asigură, complet armat, o rezervă de mers de 32 de ore. Ceasul are diametrul de 37,5 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar diametrul maşinii este de 25 mm şi înălţimea de 5 mm. Acest tip de mecanism a fost fabricat din 1965 pînă în 1993, sub diverse variante. Data se schimbă cu precizie la ora 0. Carcasa, cadranul, capacul spate cu seria 1281527 si geamul original sînt în stare foarte bună. Ca o particularitate, mecanismul are finisaj mat şi un număr suplimentar de şuruburi la puntea arcului (sufixul „4” desemnează tocmai aceste modificări).

 

Marcă de ceasuri fondată în 1949 în fosta Cehoslovacie, unde fabrica Elton Hodinářská (fostă secţie a Chronotechna) a produs mecanisme destul de elaborate pentru acea vreme, sub licenţă Lip. PRIM a fost singura şi cea mai mare fabrică de ceasuri din Cehoslovacia, producînd în total peste 13 milioane de ceasuri, majoritatea destinate pieţei interne. Astfel, se ajunsese ca practic fiecare locuitor al Cehoslovaciei să aibă un ceas Prim. Fabrica a produs şi ceasuri pentru piaţa externă, sub brandurile Ancre şi Meister-Anker. Declinul a început la sfîrşitul anilor ’70, astfel că în 1990 fabrica era deja falimentară. Astăzi, Prim s-a relansat ca manufactură care produce ceasuri destul de costisitoare, în serii limitate. Prim este singurul ceas produs vreodată în fosta Cehoslovacie şi constituie un „must have” pentru colecţionari şi pasionaţi (aşa cum este şi Orex, singurul ceas produs vreodată în România).

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează foarte bine. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *