ceas Orient Crystal, cadran kaki, mecanism rar 42972 (unicul mecanism automatic Orient cu 27 de rubine !)

Share

Acest ceas Orient Crystal automatic, o prezenţă remarcabilă prin aspectul său, este echipat cu un mecanism in house Orient 42972 cu 27 de rubine, secundar central şi dublu calendar (dată+zi), fabricat aproximativ între 1963 şi 1970. Data este cu setare rapidă, folosind butonul special situat în dreptul orei „2”. Rotorul automatului este pe rulmenţi. Acesta este singurul mecanism automatic cu 27 de rubine fabricat de Orient, o prezenţă rară pe piaţă. Ceasul are dimensiunile de 40×42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 27 mm diametru. Balansierul lis din glucydur prevăzut cu amortizoare Novodiac la balansier şi amortizoare Diashock la roata ancorei şi la roata secundară efectuează 21.600 de bătăi pe oră. Ceasul este într-o stare excelentă şi funcţionează foarte bine. Capacul spate are seria 429-63640. Carcasa din oţel este impecabilă, iar geamul, asemănător unui hublou de batiscaf, este din cristal, în stare perfectă. Cadranul, cu o superbă culoare kaki, este neatins. Un ceas cu un mecanism rar, greu de găsit într-o stare atît de bună şi care arată mult mai bine în realitate.

 

Istoria companiei Orient începe în 4 martie 1901, cînd Yoshida Segoro pune bazele firmei Yoshida Watch Shop în cartierul Ueno din Tokyo, vînzînd ceasuri importate. După 50 de ani firma lui Segoro se transformă în Tama Keiki Co., iar producţia de ceasuri va demara la fabrica din Hino. În 1951, Tama Keiki îşi schimbă numele în Orient Watch Co. Ltd, nume sub care devine celebră. După modele din ce în ce mai performante, în 1965 iese pe piaţă unul dintre cele mai reprezentative modele ale companiei, Multi-Year Calendar. Doi ani mai tîrziu, Orient lansează modelul Fineness, la vremea aceea cel mai subţire ceas din lume. La începutul anilor ’70, cînd majoritatea producătorilor se reprofilau spre ceasurile cu quartz, Orient a continuat să facă ceea ce se pricepea cel mai bine: ceasuri automatice. De altfel, compania este renumită tocmai pentru înaltul nivel calitativ al mecanismelor sale automatice. În 2009 Orient se afiliază la Seiko Epson Corporation, operînd în continuare ca entitate individuală dar producînd cu precădere mai mult componente de computer decît ceasuri. Logo-ul Orient este format din doi lei care ţin între ei o coroană: leul din stînga reprezintă compania, cel din dreapta reprezintă partenerii companiei, iar coroana din centru reprezintă clientul. De-a lungul timpului compania japoneză a stabilit mai multe premiere: în 1956 a fost lansat modelul Orientstar Dynamic – primul ceas la care secundarul nu se mai afla într-un cadran separat. La scurt timp după aceea, secundarul central a devenit un standard în industria ceasurilor; în 1964 apare Grand Prix 100 – mecanismul cu cele mai multe pietre pretioase (89 rubine si 11 safire) şi lista ar putea continua.

 

Ceasul arată şi funcţionează excelent. Revizia a fost făcută recent, fiind necesară demontarea ceasului piesă cu piesă, curăţarea şi ungerea acestuia cu ulei elveţian Moebius. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare (nouă, dedicată, din piele verde cu cusături albe), iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *