web counterweb counter

ceas Jubilee, calibrul 500 derivat din AS 1977-2, fabricaţie circa 1975

Acest ceas Jubilee, de damă, este echipat cu un mecanism calibrul 500, derivat dintr-un AS 1977-2 cu 17 rubine şi secundar central, fabricat în anii ’70. De altfel, acest mecanism a fost produs doar între anii 1972 şi 1976 şi a stat la baza dezvoltării mecanismelor Durowe 1977-2, Dugena 2125, Gruen 248 şi Tissot 2180. Acest tip de maşinărie a echipat şi ceasurile Hamilton de damă, modelele din aur alb sau platină. Ceasul are dimensiunile de 21×23 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 13,05×15,2 mm şi 3,5 mm înălţime. Balansierul lis, cu amortizoare Kif-Protechoc, bate cu 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o excelentă rezervă de mers de 44 de ore. Cadranul auriu este decorat cu motive identice cu cele de pe carcasă şi brăţară, aurii şi ele. Capacul spate, din oţel, este ştanţat pe interior ”Jubilee WD 7154+501”.

 

Jubilee este o marcă sub care au produs multiple branduri orologere: Montilier, Fortis, Benrus, Rodania şi multe altele, chiar şi Rolex. Este dificil de atribuit această piesă vreunei firme, atîta vreme cît dispunem de prea puţine informaţii. După design însă, înclinăm către Benrus. Fondatorii celebrei mărci Benrus, fraţii Lazarus, au fost originari din Iaşi, România, iar tricolorul de pe cadranul modelului Citation are legătură cu patria lor de origine ! La rîndul lor, experţi reputaţi ca thewatchguy.com, pensandwatches.com sau Brunner & Pfeiffer-Belli în cartea lor „Wristwatches”, menţionează originea română a fondatorilor acestei companii. Putem afirma cu certitudine că doar Oscar Lazarus, cel mai mare dintre fraţi, s-a născut în România, la Jassy (adică Iaşi !), în 12 iulie 1887 ca primul fiu al lui Israel Lazarowitz şi al Ellei Lazarowitz (fostă Cohn). Benrus a fost una dintre cele mai cunoscute şi mai de succes companii orologere din lume, un fel de trendsetter al timpurilor sale, cu o campanie de marketing extrem de eficientă şi de inovativă pentru acele vremuri.

 

Ceasul arată şi funcţionează bine. Se livrează cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!