web counterweb counter

ceas Hamilton Khaki Conservation International Harrison Ford, mecanism H31, cristal safir, al doilea fus orar, ediţie limitată, semnat de Harrison Ford

Acest ceas Hamilton Khaki Conservation International Harrison Ford este o ediţie limitată, semnat de celebrul actor Harrison Ford. Ceasul este echipat cu un nou calibru automatic numit H31, fabricat de ETA exclusiv pentru Hamilton, şi dispune de 21 de rubine, secundar central, dată şi al doilea fus orar ambele cu setare rapidă, funcţie de hack şi o rezervă de mers de 60 de ore ! Diametrul mecanismului este de 25,6 mm, iar înălţimea acestuia de 4,1 mm. Balansierul lis efectuează 28.800 de bătăi pe minut. Ceasul este un diver rezistent la apă 200 de metri şi are un diametru generos de 48 mm (cu tot cu coroniţele înfiletabile, toate marcate). Remontoarul de la ora 2 este destinat potrivirii indicatoarelor (poziţia 2) şi setării rapide a datei (poziţia 1), cel de la ora 4 învîrte luneta gradată interioară cu apertură pentru cele nouă zone GMT, iar remontoarul de la ora 9 învîrte un bezel interior cu zonele celu de-al doilea fus orar. Zonele GMT afişate sînt: Columbia – Mexic – Surinam – Brazilia – Africa de Sud – Madagascar – China – Filipine – Indonezia. Ora celui de-al doilea fus orar este afişată pe un cadran interior, gradat, între orele 12 şi 2. Carcasa masivă este din oţel chirurgical, iar geamul este din cristal safir, în stare perfectă. Pe geamul spate se află logo-ul organizaţiei Conservation International şi semnătura lui Harrison Ford (vezi foto 3 şi 13). Indecşii orari şi indicatoarele sînt puternic fosforescente, acoperite cu Superluminova C3. Ceasul are brăţara originală Hamilton, cu extensie şi deployant, marcată pe închizătoare atît la interior cît şi la exterior (vezi foto 5, 7, 10 ş 17). Ceasul este NOS, impecabil tehnic şi estetic. Preţul de retail al acestei piese în ediţie limitată a fost de peste 2.000 EUR.

 

“Conservarea biodiversității reprezintă cea mai importantă problemă a timpului nostru”, sînt cuvintele celebrului actor hollywoodian Harrison Ford. Căci dragostea pentru acţiune a lui Harrison Ford nu este limitată la cascadorii îndrăzneţe în filme. Ea cuprinde, de asemenea angajamentul său de a găsi soluții inovatoare pentru a combate amenințările la adresa mediului global. Pentru mai mult de 17 de ani, celebrul actor a fost în consiliul de administrație al Conservation International, o organizație non-profit dedicată protejării vieții pe pămînt și care vrea să demonstreze că societățile umane vor prospera atunci cînd vor trăi în echilibru cu natura. Uneori, Hamilton lansează în colaborare cu Harrison Ford ediţii limitate ale unor modele consacrate.

 

Compania de ceasuri Hamilton reprezintă un succes al spiritului american, împletit cu precizia elveţiană. A fost înfiinţată în 1886, prin restructurarea firmei Watch Company Standard Keystone care intrase în faliment, preluată de un mic grup de antreprenori din Lancaster, Pensylvania, în frunte cu Abram Bitner, hotărîţi să realizeze numai ceasuri de înaltă calitate. După fuziunea cu Aurora Watch din Illinois firma a fost redenumită Hamilton Watch Company, în onoarea lui James Hamilton, importantă figură istorică locală ales membru al Adunării Provinciei, primar în 1745 şi guvernator mai tîrziu. Istoria spune că James Hamilton a fondat oraşul american Lancaster (Pennsylvania). Noua firmă s-a impus cu ceasuri de buzunar de o calitate deosebită, multe dintre ele fiind adevărate bijuterii. Hamilton a fost şi principalul producător pentru firmele de transport pe calea ferată, aflate atunci în plin avînt. Primul model, denumit „the Broadway”, a devenit cunoscut sub numele de „Ceasul căilor ferate”, dar a fost de asemenea ceasul oficial al tuturor forţelor expediţionare americane de pînă la începutul sec. XX. În timpul celui de-al doilea război mondial, Hamilton a produs numai pentru armata şi marina americană, specializîndu-se pe cronometre precise pentru navigaţia maritimă. Tot atunci, compania a lansat primul ceas de tranşee. În 1951, după o perioadă nu tocmai bună, Hamilton a rezistat unei tentative dezavantajoase de preluare de către firma de ceasuri Benrus a fraţilor Lazarus (originari din România). Odată cu achiziţionarea Watch Company Illinois, în 1927-1928, Hamilton a început să producă minunate ceasuri de mînă Art Deco, apoi foarte doritul Piping Rock. Revenirea mărcii este marcată şi de lansarea în 1957 a primului ceas electric, Hamilton 500 (din 1962 firma a intrat într-un joint-venture cu firma japoneza Ricoh). În 1966 Hamilton a achiziţionat compania elveţiană Buren cu toate capacităţile acesteia de producţie. Asta le-a permis să lanseze o serie de mecanisme performante automatice cu micro-rotor. În prezent, Hamilton face parte din Swatch Group Ltd. Ca o curiozitate, ceasul preferat al lui Elvis Presley a fost un Hamilton.

 

Ceasul face parte din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică excelentă. Revizia a fost recent efectuată, funcţionează impecabil, cu o abatere de circa +3 sec.\ zi. Se livrează împreună cu brăţara originală Hamilton, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are o carcasă solidă este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply