ceas Chaika Uglich aniversar, mecanism 1601A fabricat în 1987

Share

Acest ceas Chaika Uglich face parte dintr-o ediţie limitată dedicată aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea fabricii de ceasuri din orăşelul de pe Volga. Ceasul este echipat cu un mecanism in house Chaika 1601A, în varianta cu 17 rubine (a fost produs şi într-o variantă cu 18 rubine), fabricat în anul 1987. Ceasul are dimensiunile de 38 x 42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 16 mm şi o grosime de numai 3,3 mm. Balansierul lis, din glucydur, este prevăzut cu amortizoare Aera-Slava de construcţie sovietică şi bate cu o frecvenţă de 21.600 de bătăi pe oră. Arcul motor în dublă spirală Cornu asigură, complet armat, o rezervă de mers de 40 de ore. Toate punţile mecanismului sînt frumos decorate cu un fel de Côtes de Genève specific ruseşti. Mecanismul este foarte mic, pentru ceasuri de damă, şi a fost adaptat special (a fost lungit remontoarul şi introdus un inel lat de susţinere a mecanismului) pentru a încăpea într-un ceas mai mare. Capacul spate din inox are seria 646998. Toate piesele sînt cele originale, în stare excelentă. Cadranul alb, cu indecşi orari mari, este dominat de silueta privită în perspectivă a unei stele roşii.

 

În 1937 guvernul sovietic a decis înfiinţarea unei fabrici pentru producţia de rubine sintetice şi pietre tehnice, în orăşelul Uglich de pe Volga. Uzina a început să funcţioneze în 1940 şi s-a numit la început TTK-2. Ulterior, pe lîngă rubine, fabrica a început să producă şi ceasuri de damă. Din 1950 au fost preluate şi produse mecanisme Zvezda de la fabrica din Penza. Primele ceasuri de damă produse la Uglich s-au numit “Volga”. Din 1963 a fost adoptat numele de „Chaika” („pescăruş”, în limba rusă), în cinstea primei femei cosmonaut, Valentina Tereshkova (Chaika a fost numele acestei misiuni în spaţiul cosmic). Fiind specializată pe realizarea de mecanisme de mici dimensiuni, aici s-au optimizat nu mai puţin de 12 calibre diferite ! Uzina fiind specializată pe ceasuri de damă, modelele bărbăteşti au fost fabricate sporadic, în serii mici. În 1967 ceasurile Chaika au primit medalia de aur la expoziţia de la Leipzig. În anii ’70 aici s-au pus la punct şi tehnicile de realizare a cadranelor emailate, iar în 1977 a început şi la Uglich producţia de ceasuri cu quartz. În 1990, 50% din producţie era destinată exportului în Canada şi Europa. Din păcate, în anul 2000, datorită crizei economice, fabrica Chaika şi-a închis porţile.

 

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică deosebită. Se livrează împreună cu o curea dedicată, nouă, din piele roşie cu cusături albe, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *