ceas Camy Genève placat cu aur roz, mecanism FHF 81-2

Share

Acest ceas Camy Genève, de damă, este echipat cu un mecanism FHF (“Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA”) 81-2 cu 17 rubine, secundar periferic şi calendar, fabricat cu aproximaţie în 1965. Ceasul are dimensiunile de 33×40 mm şi distanţa între anse de 17 mm. Diametrul mecanismului este de 23,3 mm, iar grosimea acestuia de 3,5 mm. Balansierul de mari dimensiuni, cu amortizoare Incabloc, execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o bună rezervă de mers de 45 de ore. Data se schimbă progresiv între ora 23 şi 24. Carcasa placată cu 20 de microni de aur roz (marcaj între anse, la ora 6), remontoarul şi geamul sînt cele originale, în stare foarte bună. Capacul spate din inox, în stare foarte bună, este gravat cu logo-ul Camy (o rîndunică stilizată ce duce în cioc o ramură) şi cu numărul de serie 4701. Un cadou deosebit pentru cineva care se numeşte Camelia sau pentru cineva aflat într-o relaţie deosebită cu Camelia :D.

 

CAMY („CAMY Watch Co. Ltd, Stroun Freres S.A., Genève) este o companie despre care se ştiu prea puţine, deşi ceasurile produse de aceasta au constituit permanent o sursă de admiraţie datorită designului şi inovaţiilor tehnice. Compania are originile în 1913, cînd cei doi fraţi Stroun au înfiinţat în orăşelul elveţian Grenchen prima lor companie. Mai tîrziu şi-au schimbat denumirea în Fabrique d’Horlogerie CAMY – Stroun Freres S.A., avînd mai multe fabrici, una chiar în Geneva. Au produs sub mai multe branduri: Camy, Cronel, Copley, Sputnik, Borea, Stroun Bros sau Stroun Freres ! Au fabricat ceasuri pînă la mijlocul anilor ’70, cînd compania şi-a încetat brusc activitatea nu atît în faţa „revoluţiei quartz”, atîta vreme cît avea deja în portofoliu un Camy Electric cu mecanism Landeron 4750 (primul mecanism elveţian electric, apărut în 1961 !), cît datorită faptului că în acel an a murit cel care deţinea compania. Un amănunt interesant este că în anii ’60-’70 la CAMY au lucrat două nume celebre în orologeria europeană: Simone Bedat (vezi şi www.bedat.com) şi Raymond Weil (care a fost chiar director al firmei Camy), care după plecarea de la CAMY au fondat împreună brandul de lux Raymond Weil. CAMY S.A. a folosit mecanisme de la FHF, ETA, A. Schild sau chiar Baumgartner şi Landeron. Pentru ceasurile lor cu alarmă (variante de mecanisme AS) au fost citaţi în literatura de specialitate atît de Kahlert, Muehe şi Brunner în „WristWatches”, cît şi de Horlbeck în volumul de referinţă pentru aceste ceasuri „Der Armbandwecker | The Alarm Wristwatch”.

 

FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA” care a fost înfiinţată în 1876 ca societate pe acţiuni. Rădăcinile sale sînt însă mult mai vechi, din 1793, cînd fraţii Julien şi François Humbert-Droz împreună cu Isaac şi David Benguerel au înfiinţat o manufactură de ceasuri în orăşelul elveţian Fontainmelon, în clădirea ce se păstrează pînă azi cunoscută ca “Pendulettes”. În decembrie 1926, la Neuchatel, FHF a fost parte fondatoare a “Ebauches SA”, alături de A.Schield SA şi Ad Michele SA. Ulterior, Ebauches SA intră în super-holdingul “ASUAG” (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie A.G.), care în 1985, alături de al mare conglomerat, SSIH, este înglobat în grupul SMH al lui Nicholas Hayek (fondatorul celebrului Swatch).

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată bine şi funcţionează perfect. Revizia a fost efectuată recent la Atelierul de Ceasornicărie Adrian Sîrbu (demontat piesă cu piesă, curăţat, montat, uns cu ulei Moebius). Se vinde numai împreună cu ceasul Camy de damă listat alături. Se livrează cu cureaua de prezentare, din piele de şopîrlă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *