ceas Glashütte, model deosebit, mecanism GUB 781, fabricaţie circa 1971-1972

Share

Acest ceas Glashütte, de damă, este un model deosebit fabricat în fosta RDG şi marcat corespunzător în acest sens. Este echipat cu un mecanism GUB 781 avînd 17 rubine. Acest tip de mecanism a fost fabricat începînd cu 1971, find uneori semnat şi 09-20 sau 08-692. Ceasul are dimensiunile de 18×34 mm şi distanţa între anse de 8 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 13×15,5 mm şi înălţimea de 3,5 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Incabloc bate cu 21.600 de alternanţe pe oră. Resortul asigură, complet armat, o rezervă de putere de 41 de ore. Carcasa placată cu aur (ştanţă pe capacul spate), geamul, remontoarul şi capacul spate sînt în stare foarte bună. Toate componentele sînt cele originale. Cadranul bordo marsala este, de asemenea, în stare foarte bună, cu toate inscripţiile intacte şi cu indecşi orari şi indicatoare albe. Capacul spate cu seria 019348 este marcat „Made in Germany”. Un ceas de damă fin şi elegant, cu o formă aparte, care arată mult mai bine în realitate şi poartă o semnătură celebră: Glashütte !

 

Este uimitor cum în întreaga Elveţie, în care definiţia „de dicţionar” a unei manufacturi orologere părea să fie doar Patek Philippe, un nume nou şi-a arogat din plin meritul de a fi devenit a doua casă orologeră ca importanţă: Glashütte, situată însă nu în Elveţia ci în Germania, în orăşelul saxon cu acelaşi nume. Totul a început în 1845, cînd Ferdinand A. Lange şi Gustav B. Gutkaes deschid primul atelier în Glashütte. Curînd li s-a alăturat un alt pionier şi, de-a lungul a mai multe decenii, Glashütte a devenit unul dintre centrele mondiale ale orologeriei. Dar anii de prosperitate s-au sfîrşit odată cu primul război mondial, urmat de criza economică din anii ’20. În 1921, manufactura înregistrează marca „Fabrica germană de ceasuri precise Glashütte”, pentru a se proteja de falsurile fabricate în Swartzwald şi… Elveţia. După cel de-al Doilea Război Mondial, regimul socialist a naţionalizat toate fabricile de ceasuri şi le-a unificat în 1951 sub un singur nume, VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB). Din acest moment, bogata istorie a Glashütte a fost întreruptă pentru mulţi ani, controlul socialist fiind înlocuit de comisii militare. Trebuie totuşi remarcate două avantaje importante ale unificării tuturor fabricilor: achiziţia unor specialişti de mare valoare care lucrau fiecare separat în diverse ateliere, astfel manufactura păstrîndu-şi măiestria, cunoştinţele şi experienţa, lucruri care erau adevărata putere a fostelor manufacturi din Glashütte. Trebuie amintit cum conglomeratul est-german GUB a inclus chiar şi A. Lange & Söhne (companie fondată în 1845 şi deţinută în prezent de grupul Richemont). În anii ’60 şi ’70 au apărut ceasurile cu quartz iar industria ceasurilor mecanice elveţiene şi germane aproape şi-a încheiat existenţa, în Franţa dispărînd complet. Glashütte a continuat să se dezvolte fabricînd ceasuri ieftine, dar mecanice. Datorită lipsei de valută forte în ţările socialiste, în Germania de Est toate piesele se fabricau pe plan local. În 1994, prin privatizarea GUB ia naştere compania de lux în domeniul orologeriei germane Glashütte Original, al cărei fondator, creatorul de mecanisme Heinz Pfifer, visa să creeze un centru de elită în domeniul orologeriei. Cu toate că mecanismele produse de GUB erau de o simplitate şi o eficienţă dezarmante, ceasornicarii companiei şi-au păstrat abilităţile pentru dezvoltarea a noi, elegante şi complicate mecanisme. Prin cumpărarea fostului GUB, Pfifer a achiziţionat şi această nepreţuită experienţă. Astfel, Pfifer a decis imediat publicul ţintă al noii companii: cei interesaţi de mecanisme ! De atunci, Glashütte a produs zeci de calibre proprii fiind una dintre puţinele companii orologere care îşi produce propriile mecanisme.

 

Ceasul arată şi funcţionează foarte bine pentru vîrsta lui. Se vinde doar împreună cu modelul bărbătesc listat alături. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare (probabil necesită înlocuire), iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *