ceas Wostok aniversar, lansarea primei rachete orbitale sovietice (Proton-K), mecanism rar 2214, fabricaţie 1968

Share

Acest ceas Wostok aniversar este echipat cu un mecanism mai rar întîlnit în echiparea standard, un Wostok 2214 cu 18 rubine, secundar central şi calendar. Diametrul ceasului este de 36 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul cu seria 13167 are diametrul de 22 mm (cu tot cu discul calendarului are 24,6 mm) şi o grosime de 4,25 mm. Balansierul cu şuruburi de compensare efectuează 18.000 de bătăi pe oră, fiind asigurat cu amortizoare Kirova-Poljot. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de funcţionare de 38 de ore. Carcasa este acoperită prin electroliză cu un strat de aur de 20 de microni (marcaj pe ansa de la ora 5). Cadranul este în stare foarte bună, fiind evidenţiat de roşul viu al secundarului şi de logo-ul modificat Wostok, în formă de rachetă (vezi şi foto 7). Capacul spate este din inox. O particularitate a acestui mecanism este faptul că roţile minutar şi secundar sînt acţionate indirect, ca atare permit un balansier de dimensiuni relativ mari.

 

Logo-ul Wostok modificat astfel încît prima buclă a literei „B” (V în lb. rusă, orig.) să sugereze o rachetă balistică, arată că acest ceas face parte dintr-o ediţie restrînsă dedicată succesului lansării, în 1968, a primei rachete orbitale sovietice, Proton-K. Aceasta este un lansator spaţial proiectat iniţial de Vladimir Tchelomei sub numele de UR-500 (fiind la bază o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte un focos nuclear de 100 de megatone pe o distanţă de 12.000 km, convertită rapid în lansator spaţial, n.n.). De la primul zbor şi pînă astăzi, racheta Proton a devenit lansatorul oficial al sondelor spaţiale interplanetare şi al sateliţilor sovietici geostaţionari, plasînd pe orbită inclusiv modulele staţiilor spaţiale Salyut şi Mir, precum şi componentele staţiei spaţiale internaţionale.

 

Fabrica de ceasuri Wostok („răsărit”, în limba rusă) are originea în anul de război 1941, cînd a fost mutată Fabrica de Ceasuri nr. 2 din Moscova în localitatea Tschistopol Glavpribor, pe rîul Kama. Aici, la unitatea NK MV 835, a fost produs echipament militar dar şi ceasuri de bord pentru tancuri şi avioane. După terminarea războiului şi revenirea Fabricii nr. 2 la Moscova (devenită mai tîrziu “Slava”), au rămas în Tschistopol capacităţi de producţie unde s-au realizat ceasuri de mînă pentru militari, dar şi ceasuri pentru piaţa civilă. Din 1942 s-a numit Fabrica de Ceasuri Tschistopol (Tschistopol Ciasovaia Zavod). În 1964 a fost stabilit numele de Wostok (abia în 1995 a fost modificat în „Vostok”). La început s-au produs mecanismele K-43 şi K-26, folosite la ceasurile Pobeda. În 1952 se realizează ceasul Kama, în carcasă rezistentă la şocuri şi apă. În 1962 se lansează ceasul “Komandirskie”, iar fabrica devine furnizor oficial al Ministerului Apărării din URSS. În 1968 se lansează ceasul “Amfibia”. Trebuie menţionat că aici s-a produs între 1958 şi 1963 mecanismul “Wostok 2809” cu secundar central, inspirat din celebrul Zenith 135. A fost unul dintre cele mai reuşite mecanisme sovietice, echipînd ceasuri cunoscute pe piaţă, ca Volna, Wostok sau Almaz.

 

Ceasul se află într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună. Revizia a fost făcută recent şi funcţionează la secundă. Se livrează cu tot cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *