Colecţionarul de timp

Share

Există în jurul nostru mulţi oameni care colecţionează… lucruri: timbre, chibrituri, lămpi, cutii de bere, monede, insecte, cărţi, umbrele, păpuşi, brichete şi orice altceva vă mai trece prin cap. De curînd am aflat despre cineva care colecţionează etichete din acelea mici care se lipesc pe fructe, sau altcineva care adună… bufniţe. Există zeci de categorii diferite de obiecte de colecţie, împărţite la rîndul lor în subcategorii, şi asta cu siguranţă nu este tot.

De obicei, colecţia începe cu unul sau două articole şi creşte de-a lungul anilor, ajungînd uneori la mii de piese. Cînd casele le sînt pline, unii închiriază spaţii de stocare pentru hobby-ul lor. Singura cauză care limitează de cele mai multe ori extinderea unei colecţii sînt banii.

Colecţionarii petrec sute de ore la vînătoare prin pieţele de vechituri sau la licitaţii pe internet. Alte sute de ore se scurg pe forumuri online, citind literatură de specialitate sau făcînd cercetări. Tot de ordinul sutelor de ore se pierd cu recondiţionarea, sortarea şi aşezarea elementelor în colecţie. Toate aceste mii de ore alocate unui hobby, precum şi banii cheltuiţi duc de multe ori la conflicte în cuplu, deoarece partenerul este de părere că tot acest timp şi bani ar trebui cheltuite cu el (mai degrabă “cu ele” :D) decît cu piesele de colecţie.
Colecţionarul de ceasuri… colecţionarul de ceasuri este (de obicei) o persoană foarte deschisă, tranşantă, harnică şi competentă, cu un mare potenţial pentru ordine şi disciplină. Un om pentru care există întotdeauna ceva “mai mult”. Sau “mai bun”. Şi trebuie să aibă acel ceva pentru că este un pas spre ideal, spre completarea unei colecţii. Dar această completare a unei colecţii este, de multe ori, un obiectiv iluzoriu pentru colecţionarii împătimiţi. Motivul ? Marile colecţii sînt întotdeauna vaste, niciodată complete  Pentru că există întotdeauna “mai mult”. Sau “mai bun”. Şi chiar dacă ai totul, orice ar fi acest “totul”, există probabil un exemplar mai bun a ceea ce ai deja ! Şi dacă o piesă din colecţie se pierde, sau îţi este furată, sau se rupe, se deteriorează ? Una în plus, chiar identică, nu strică ! 😀 O altă colecţie, paralelă, pentru cazul în care prima se pierde sau suferă deteriorări… 😀 Colecţionarii au nevoie chiar de exces, de abundenţă. Cineva care se întreabă “oare am nevoie de asta, îmi foloseşte ?”, nu este colecţionar !

O colecţie de ceasuri este întotdeauna ceva necesar ! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *