Curiozităţi în măsurarea timpului. 137 de ani de la introducerea Timpului Universal

Share

În 2021 se împlinesc 137 de ani de cînd haosul ce domnea în multe ţări şi pe multe continente privind stabilirea timpului a fost corectat. Pentru că în 1884, la propunerea prof. Charles F. Dowd şi cu importanta susţinere a inginerului canadian Sandford Fleming (un înfocat susţinător al sistemului de 24 de fuse orare), majoritatea ţărilor au început să-şi adapteze timpul de referinţă. Înainte de acst lucru, englezii marcaseră deja cu o linie verticală, în cel mai mare telescop al lor, traseul longitudinii 0, numită GMT (Greenwich Mean Time), cea care a servit drept linie de referinţă pentru Timpul Universal pînă în 1972.

 

După Conferinţa Asupra Longitudinii din 1884, la Washington, Statele Unite şi-au „mutat” meridianul zero la Greenwich, după care toate ţările, pe rînd, au preluat sistemul de fuse orare al lui Dowd (Germania în 1893, Uniunea Sovietică abia în 1924). Ca o curiozitate, pînă în 1911 francezii formulau GMT ca „timpul mediu din Paris, întîrziat cu 9 minute şi 21 secunde”, adică timpul parcurs de Soare pentru a ajunge din zenitul Parisului la zenitul din Greenwich :D.

 

Însă nici astăzi cele 24 de fuse orare, fiecare avînd 15 grade longitudine, nu sunt luate ca referinţe stricte de toate statele lumii. Există o serie de curiozităţi, unele dintre ele chiar amuzante:

 

– cele 4 fuse orare ale Statelor Unite nu corespund cu poziţiiile lor geografice;
– Iranul (UTC+3h30), India (+ 5h30) şi Afganistanul (+ 4h30) au fuse orare proprii;
– insula Hispaniola (Haiti), deşi are doar 700 km lăţime, are 2 fuse orare;
– Venezuela şi-a dat ceasurile înainte cu 30 minute abia în 2007;
– pe toată lăţimea Chinei, care se întinde pe 5 fuse orare, există o singură oră, cea a Pekinului;
– MEZ (timpul mediu european) este valabil în mai mult de două fuse orare (din Spania până în Polonia);
– Marea Britanie foloseşte, deşi este situată mult mai la est de Spania, timpul vest european (WEZ), ce corespunde în acelaşi timp lui GMT/UTC;
– pe insulele Ascension şi Island este valabil timpul UTC (GMT), deşi ele sunt situate într-o zonă vestică.

 

Evident, producătorii de ceasuri s-au „orientat” şi au diferite modele care încearcă să ne ajute cu orele pe diferite meridiane :).

Comments

  1. oare cum se masoara timpul pe o planeta orbitand o stea binara, timpul unei rotatii complete fiind cam 30 de ore, datorita unui diametru mai mare al planetei? mai este de folos un ceas obisnuit? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *