Precis (ca sa folosim un termen familiar orologeriei) v-aţi întrebat care este diferenţa între un ceas mecanic şi unul automatic. De fapt, ceasurile automatice sînt tot ceasuri mecanice ! Diferenţa este la armare, cele automatice încărcînd arcul cu energie la simpla mişcare a mîinii, nemaifiind nevoie de armarea manuală din remontoar.
Remontoarul ceasurilor mecanice este prevăzut, uzual în partea dreaptă a exteriorului carcasei, cu aşa numita „coroniţă”. Cu ajutorul acesteia, prin rotirea spre înainte, se pune în mişcare un sistem complicat de roţi dinţate şi angrenaje, care transferă energia spre arcul ceasului. Mecanismul punîndu-se în funcţiune, arcul se detensionează şi eliberează treptat energia necesară funcţionării mecanismului. Există în orice ceas mecanic piese al căror rol este să asigure o eliberare uniformă a energiei, pentru o mai bună precizie a măsurării timpului: balansier, spirala balansierului, furca anker, regulatoare de diverse construcţii etc.
Armarea unui ceas mecanic se face manual, o dată la 1-2 sau chiar mai multe zile (s-au inventat de mult ceasurile mecanice cu armare chiar şi la 8 zile). De obicei, rezerva de mers a unui ceas mecanic obişnuit este între 32 şi 50 de ore. Dacă ceasul nu este armat în acest interval, mecanimul se opreşte. Mecanismele ceasurilor automatice însă, sînt prevăzute cu un „etaj” plasat deasupra mecanismului mecanic, etaj care are o greutate oscilantă (rotor) ce se mişcă sub acţiunea propriei greutăţi şi a inerţiei, alimentînd astfel, în mod automat, mecanismul. Atîta timp cît ceasul este purtat la mînă, mecanismul se încarcă automat deoarece posesorul face mişcări naturale ale mîinii care fac rotorul să se învîrtă într-o parte şi în cealaltă (la unele ceasuri automatice rotorul armează mecanismul numai într-o singură direcţie de rotaţie, la altele armează în ambele direcţii). Atenţie: dacă purtaţi la mînă un ceas automatic iar munca dumneavoastră este statică (staţi cu mîna aşezată pe birou, sau pe volan, etc., în aceeaşi poziţie, ore în şir), rotorul nu se învîrte şi nu armează mecanismul deoarece mîna dumneavoastră nu se mişcă !
Unul dintre avantajele ceasurilor automatice este că sînt mai ușor de întreținut, iar unul dintre dezavantaje că „etajul” de automat şi rotorul ocupă jumătate din suprafaţa mecanismului, iar în cazul ceasurilor cu spate vitrat obturează mare parte din componentele mecanice, a căror mişcare vor să o observe cei mai mulţi. Unii dintre pasionaţii de orologerie, sau doar de ceasuri, preferă ceasurile mecanice deoarece prin armarea zilnică, la o anumită oră, se creează o legătură afectivă.
pot completa cu urmatoarea fraza: exista si ceasuri automatice ce se pot arma manual, fiind astfel eliminat acel dezavantaj…bineinteles pretul este pe masura unui ceas mecanic 🙂
Asa este, exista si mecanisme cu dubla armare, in general cele sovietice si destul de multe elvetiene au. Cele japozene, foarte rar.