ceas Poljot aniversar, lansarea primului satelit (Sputnik) în spaţiul cosmic, mecanism mai rar 2414

Share

Acest ceas Poljot este echipat cu un mecanism rar întîlnit pe Poljot, un 2414 cu 17 rubine, secundar central şi calendar, fabricat în 1957. De altfel, acest tip de mecanism a fost fabricat numai între 1956 şi 1966, în variante cu 15, 17 sau 21 de rubine (sursa: Mark Gordon), iar acest model de Poljot a fost fabricat DOAR în 1957, în cinstea primului satelit artificial lansat în spaţiul cosmic, Sputnik 1. Familia de mecanisme din care face parte mecanismul este formată din 2408 (armare manuală, fără amortizor antişoc), 2409, 2410 (antimagnetic), 2414 (calendar) şi 2415A (automatic). Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa dintre anse de 18 mm, iar mecanismul are 24 mm diametru şi este ştanţat cu seria 0034537. Balansierul este prevăzut cu şuruburi de compensare şi cu amortizoare antişoc Kirowa-Poljot. Spirala plană este confecţionată din elinvar, asigurînd o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul asigură o rezervă de mers de 44 de ore. Capacul spate, din oţel, în stare foarte bună, este pe filet. Cadranul este în stare bună, fiind evidenţiat de indecşii şi indicatoarele aurii, cu secundarul în formă de săgeată. Puntea superioară a roţilor şi roata de la caseta arcului sînt marcate cu trei stele şi emblema Fabricii de Ceasuri Nr. 1 din Moscova, cu litere chirilice (1 Moskovskiya Ceasovai Zavod).

 

Voluta pornind din litera „l”, care se arcuieşte într-o curbă elegantă sugerînd orbita unui satelit (reprezentat stilizat), indică faptul că acest model a fost fabricat într-o ediţie restrînsă, pentru a celebra lansarea de către Uniunea Sovietică, în 1957 a primului satelit artificial care a orbitat în jurul Pamîntului. Lansarea lui Sputnik-1 a marcat începutul erei cuceririi spaţiale.

 

Marca Poljot (Zbor), este una din cele mai cunoscute din gama industriei orologere sovietice. A fost fondată în 1930 din ordinul lui Stalin, sub numele „Prima Fabrică de Ceasuri a Statului” şi s-a bazat pe aportul tehnic creat prin cumpărarea de către URSS a două firme falimentare din S.U.A., Ansonia şi Dueber-Hampden. O perioadă a purtat şi numele de „Kirova” după un fruntaş al revoluţiei bolşevice, iar după război a fost readusă în Moscova şi s-a adoptat numele de „Prima Fabrică de Ceasuri Moscova”. Consacrarea mărcii s-a produs cînd Iuri Gagarin, cu ocazia primului zbor uman în spaţiul cosmic, a purtat la mînă un ceas „Sturmanskie” (Navigator), un produs de serie al acestei fabrici pentru aviatorii sovietici şi nu o comandă specială dedicată evenimentului. Succesul misiunii a determinat şi stabilirea definitivă a numelui fabricii „Poljot” în 1964. De notat că în 1965 s-a înregistrat încă un succes cosmic, odată cu zborul lui Alexei Leonov – primul om care a ieşit în spaţiul cosmic din cabina sa şi care a purtat un ceas cronograf „Strela” (Sageata). Poljot Strela nu era disponibil la vînzare, fiind destinat doar ofiţerilor comandanţi din cadrul Forţelor Aeriene ! În anii ’70 cronograful Strela a fost înlocuit cu o variantă sovietică a celebrului Valjoux 7733, respectiv Poljot 3133, care a înregistrat cea mai îndelungată funcţionare a unui ceas în spaţiul cosmic, fiind purtat de Valery Poliakov în timpul misiunii de 240 de zile la bordul staţiei Mir, în 1988. Din anul 2000 firma a trecut în proprietate particulară şi a revenit în forţă pe piaţă, cu ceasuri de lux competitive.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *