ceas Slava automatic, mecanism 2427 cu 27 de rubine, cadran guilloche

Share

Acest ceas Slava, un model mai rar datorită culorii şi decoraţiunilor cadranului, este echipat cu un mecanism automatic 2427 cu secundar central şi dublu calendar (dată şi zi). Dimensiunile ceasului sînt de 40×43 mm, iar dimensiunile maşinăriei 28,8 mm diametru şi 6,85 mm înălţime. Are 27 de rubine, inclusiv la coroana calendarului (a fost fabricat şi în variante cu 21 sau 25 de rubine) ! Acest mecanism este o creaţie proprie a inginerilor sovietici de la Slava şi are cîteva caracteristici unice în lume la vremea respectivă. Prima complicaţie este o ramă circulară cu cîteva pîrghii ale mecanismelor datei şi remontoar. A doua este dublul calendar – dată şi zi. A treia este butonul amplasat la ora „2”, care permite setarea rapidă a datei. A patra şi cea mai importantă însă este existenţa a două arcuri motoare în două casete separate, care-şi transmit unul altuia forţa printr-un mic pinion. Acest lucru a permis o utilizare optimă a spaţiului, iar cele două resorturi asigură o rezervă de mers de 40 de ore. De aceea şi trenul de roţi are o roată intermediară în plus. Eşapamentul este cu ancoră swiss cu palete din rubin şi balansier lis din glucydur. Balansierul cu spirală din oţel elynvar execută 18.000 de bătăi pe oră şi este prevăzut cu amortizoare antişoc Aera, de construcţie sovietică. Cadranul bleumarin este în stare perfectă iar capacul spate cu seria 161722 este din inox, cu inel filetat şi garnitura originală. Coroniţa este cea originală, iar geamul de asemenea este cel original, în stare foarte bună. Dar ceea ce face acest ceas deosebit este cadranul bleumarin, superb decorat cu guilloche-uri fine în formă de împletitură (vezi şi foto 5 şi 6).

 

Slava („glorie”, în limba rusă) este unul din brandurile binecunoscute în paleta ceasurilor sovietice şi ruseşti produse la a doua fabrică de ceasuri din Moscova (2 Moskovskaia Ciasovai Zavod). Aceasta a fost înfiinţată în 1924 prin fuziunea cîtorva ateliere de radiotelegrafie, electromecanice şi ceasornicari din Moscova. Prin 1930 era deja organizată o producţie de serie cu ceasuri deşteptătoare şi stradale electrice. În octombrie 1941 fabrica a fost evacuată la Cistopol şi productia orientată pentru nevoile de război. După victorie, fabrica a revenit la Moscova şi a fost produs exclusiv ceasuri civile. În 1958 se stabileşte numele brandului, “Slava”. Fabrica a produs şi ceasuri cu sonerie mici, electro-mecanice şi ceasuri cu diapazon. Prin anii ’60 a fost pus la punct modelul de ceas de mînă pentru bărbaţi cu două arcuri şi calendar, iar prin anii ’70 aici s-a creat şi primul ceas cu quartz sovietic. Firma originală Slava a fost relansată în 2006 după preluarea sa de un particular şi produce ceasuri de înalt nivel calitativ. Sovieticii erau vestiţi pentru „împrumuturile” de tehnologie de la companiile vestice (vezi vestitele cazuri de spionaj industrial) dar de asemenea există inovaţii fantastice în materie de orologerie, dezvoltate în Uniunea Sovietică cu mult înainte ca industria elveţiană de ceasuri să se gîndească măcar la aşa ceva.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună pentru vîrsta lui. Funcţionează la secundă. Revizia completă a fost recent efectuată. Se livrează însoţit de cureaua de prezentare, nouă dedicată, din piele neagră cu cusături albastre, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *