Acest ceas Tiara of Switzerland este echipat cu un mecanism automatic ETA 2782 în varianta de top cu 25 de rubine (a fost produs şi în variante cu 17 sau 21 de rubine), secundar central şi calendar, produs aproximativ în 1970. Din acest mecanism, modificat, a fost dezvoltat şi Dugena 3325. Data este cu setare rapidă din remontoar, prin tragerea acestuia în poziţia 1 şi rotirea spre înainte. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 20 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 5,3 mm. Balansierul lis cu spirală tip Breguet prevăzut cu amortizoare Incabloc execută 21.600 de oscilaţii pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 47 de ore. Acest tip de mecanism a fost fabricat de-a lungul timpului în diverse variante, cu felurite îmbunătăţiri. Carcasa ceasului este în stare bună, cu coroniţa marcată cu logo-ul mărcii. Cadranul argintiu este în stare foarte bună, la fel ca geamul şi remontoarul, toate originale. Capacul spate din oţel are seria 48714.
Tiara SA, apărută în peisajul orologer elveţian în 1960, cu sedii şi capacităţi de producţie în Saignelégier şi Zürich, este manufactura care a înregistrat marca Tiara of Switzerland în 1961. Cu un logo în formă de coroană regală (tiară – coroană purtată de regii vechilor perşi şi de conducătorii altor popoare orientale), firma a mai produs ceasuri şi sub alte două nume: Flamboyant şi Golden Leaves.
Ceasul provine din colecţia personală, este într-o stare foarte bună atît tehnic cît şi estetic. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pt. ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.