ceas ZentRa 2000 racing, mecanism in house Bifora 91/1

Share

Acest ceas ZentRa 2000, este echipat cu un mecanism in house Bifora 91/1 în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu doar 7 rubine) şi secundar central. Ceea ce este demn de ramarcat este faptul că acest mecanism a fost fabricat in house, într-o vreme în care puţine manufacturi îşi permiteau să producă propriile calibre ! Ceasul are dimensiunile de 36×40 mm şi distanţa între anse de 21 mm, iar mecanismul are diametrul de 21,3 mm şi înălţimea de 3,4 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare antişoc Bifora-Bishock producţie proprie execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 44 de ore. Există mai multe variante Bifora 91. Sufixul /1 desemnează modificări minore ale mecanismului, printre care şi o tranziţie a roţii minutar, amplasată diferit faţă de mecanismul de bază. Se remarcă, de asemenea, roata de la caseta arcului, amplasată deasupra punţii roţilor. Capacul spate, în stare foarte bună, este gravat cu numele mărcii şi al modelului, precum şi cu seriile 2 440 06 \ 14. Geamul nou acoperă un cadran superb, bleumarin, cu motive racing.

 

ZentRA a fost, la origini, o cooperativă fondată în Berlin pe 4 septembrie 1927, ca „Markenuhren-Verein”. Compania s-a dezvoltat foarte repede, ceasurile lor devenind populare datorită calităţii excepţionale şi preţurilor rezonabile. Firma avea 2.500 de magazine în care îşi vindea piesele orologere, aproape în fiecare localitate din Germania funcţionînd cel puţin un dealer ZentRA ! Ba chiar, în anii ’30, deschide o filială independentă în Elveţia, în colaborare cu mult mai cunoscuta Tavannes. După cel de-al 2-lea război mondial compania şi-a mutat capacităţile de producţie din Berlin la Cologne, schimbîndu-şi numele în „ZentRA Uhren GmbH” şi revenind în forţă pe piaţă. În anii ’60-’70, ceasurile ZentRA erau larg răspîndite, preţul mediu fiind de aproximativ 200 de mărci germane. Modelele produse erau simple, clasice sau sport, iar mecanismele erau fie elveţiene (A. Schild), fie nemţeşti (PUW). Serii scurte ale unor modele ZentRA au fost echipate cu mecanisme Durowe, Urofa, ETA, Osco, Otero sau Bifora, dar s-a renunţat repede datorită costurilor mai mari şi s-a revenit la calibrele „tradiţionale” (A. Schild şi PUW). Prin anii ’80, datorită unor decizii economice greşite şi revoluţiei ceasurilor cu quartz, ZentRA şi-a închis porţile, orice încercare de resuscitare fiind sortită eşecului. În 2001, o firmă din Dusseldorf (care a lansat mărcile Javelle şi Elysee) a cumpărat marca şi drepturile ZentRA. Pentru calitatea şi precizia lor, ceasurile ZentRA au fost supranumite „ceasuri cu certificat de maturitate”. A mai produs ceasuri sub mărcile Centaur, Manta, Savoy, Hermetica etc.

 

Ceasul este într-o stare estetică deosebită şi funcţionează bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă dedicată, din piele neagră cu cusături albastre, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *